Verkiezingen: "Met vijf zetels kunnen we veel goeds doen"

20100609-uitslagenavond-dj_ed&esme (1 van 1)woensdag 16 juni 2010 15:15

De ChristenUnie heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 305.094 stemmen gekregen, goed voor vijf zetels in de Tweede Kamer. Van de ruim 9,4 miljoen geldige stemmen die zijn uitgebracht ging 3,24 procent naar lijst 7. De uitkomst betekent een grote verandering in de Haagsche politiek, ook bij de ChristenUnie. Zo keerde demissionair Jeugd en Gezinminister André Rouvoet donderdag terug in de Kamer als fractievoorzitter. Kamerleden Ed Anker en Ernst Cramer namen woensdag juist afscheid.

Arie Slob, Esmé Wiegman, Joël Voordewind en Cynthia Ortega-Martijn zullen de komende jaren hun parlementaire werk kunnen voortzetten.  Rouvoet over de nieuwe fractie: " We voelen ons ook strijdbaar in de fractie, met alle teleurstelling die er is, zeker ook voor de vertrekkende Kamerleden – Ernst en Ed verdienen veel respect voor hun inzet voor de christelijke politiek.  We hebben vijf zetels gekregen waarmee we heel veel goeds kunnen doen de komende jaren vanuit ons christelijk-sociaal perspectief. Die uitdaging pakken we op. Zodra de Kamer weer van start gaat, gaan we vanuit ons programma het land weer dienen.”

Portefeuilleverdeling

Het feit dat de fractie een zetel minder heeft, betekent ook dat Kamerleden meer beleidsterreinen krijgen waarover zij woordvoerder zullen zijn. De nieuwe fractie heeft dinsdag bij de fractievergadering een voorlopige verdeling van de portefeuilles gemaakt. Daarbij is met de huidige portefeuilleverdeling rekening gehouden.  Als er een nieuw kabinet komt, moeten ze wellicht opnieuw verdeeld worden. Zolang André Rouvoet ook nog demissionair minister is, zal hij alleen de taken als fractievoorzitter op zich nemen. Zodra hij minister-af is, neemt hij Justitie en Financiën voor zijn rekening.

Arie Slob wordt in elk geval de aangewezen plaatsvervangende fractievoorzitter. Hij gaat zich verder bezighouden met de beleidsterreinen Verkeer en Waterstaat, Binnenlandse Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Esmé Wiegman blijft woordvoerder op Volksgezondheid (VWS), Landbouw (LNV) en Europese unie. Zij krijgt er in de huidige verdeling Ruimtelijke Ordening (VROM) bij.

Cyhtia Ortega is het aangewezen Kamerlid voor de woordvoering over de Antillen en Aruba (NAAZ). Verder neemt zij Sociale Zaken, Integratie (WWI) en Economische Zaken (inclusief energie) onder haar hoede. Daarmee hoeft Ortega-Martijn niet van dossiers te wisselen.

Voor Joël Voordewind verandert er ook niet veel. Hij blijft woordvoerder Jeugd en Gezin, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie.

Uitslagen per kandidaat

Veruit de meeste stemmen zijn gegaan naar André Rouvoet.  Ruim 254 duizend mensen kozen voor de lijsttrekker. Nummer twee op de kandidatenlijst, Arie Slob, is in de verkiezingsuitslag ook echt de nummer twee geworden met 10.532 stemmen. Hij wordt op de voet gevolgd door nummer drie, Esmé Wiegman, die 10.459 haalde. Joël Voordewind (4) en Cynthia Ortega (5) haalden respectievelijk  3.813 en 2.983 stemmen.

Voorkeursstemmen

Vertrekkend Kamerlid Ed Anker zette na het Uniecongres van 24 april (waar hij door het congres op de negende plek op de kandidatenlijst was gezet) de voorkeursactie 'Ga voor Anker' op.  Dat leverde de Justitiewoordvoerder bijna zesduizend voorkeursstemmen op, waarmee hij in absolute stemmen op de vierde plek eindigde. Desondanks behaalde hij niet de drempel van 15.694 stemmen om op eigen kracht een zetel te bemachtigen.

Ed Anker en Ernst Cramer kunt u ook na de deze verkiezingsuitslag nog blijven volgen via Twitter: www.twitter.com/edanker en www.twitter.com/ernstcramer

(Hieronder kunt u de uitslagen downloaden: het eerste document zijn alle uitslagen; het tweede document zijn alleen de uitslagen van de ChristenUnie)

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Proces-verbaal_uitslag_TK_verkiezing_2010713,1 kBapplication/pdfdownload
Proces-verbaal_uitslag_TK_verkiezing_2010-alleenCU34,4 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Verkiezingen: "Met vijf zetels kunnen we veel goeds doen"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2010 > juni