Salarissen EU ambtenaren lager, arbeidsvoorwaarden naar normaal niveau

Outlook31-05-2013 14:02 31-05-2013 14:02

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil de salarissen van EU ambtenaren verlagen en hun arbeidsvoorwaarden terugbrengen naar normaal niveau. Dat zei hij vandaag bij een bijeenkomst in het Europees Parlement: ,,De salarissen van EU ambtenaren zijn te hoog. Uit cijfers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat ruim 3.000 EU ambtenaren meer verdienen dan premier Rutte. Dat is natuurlijk absurd. Hoog tijd salarissen en arbeidsvoorwaarden van de circa 50.000 EU ambtenaren aan te pakken”, aldus Van Dalen.

Concrete voorstellen

Van Dalen heeft concrete voorstellen wat er moet gebeuren. Hij wil de pensioenleeftijd van Europese ambtenaren verhogen van 63 naar 67 jaar, net als in Nederland. Ook moet het automatische promotiesysteem voor oudere ambtenaren van tafel en moeten de belastingen op EU salarissen omhoog. Van Dalen: ,,Afgelopen week hebben de Europese leiders twee dagen lang vergaderd hoe ze eerlijker belasting kunnen heffen in de EU. Europese ambtenaren betalen weinig belasting dus dat punt hadden die Europese leiders meteen moeten regelen. Een Europees ambtenaar tot 6000 euro in de maand, betaalt alles opgeteld nog geen 15% belasting en niemand betaalt meer dan 38% belasting. Dat moet anders.”

Fabeltjeskrant

Het verwijt vanuit de vakbonden dat de EU door dit soort voorstellen minder interessant wordt als werkgever noemt Van Dalen een verhaal uit de Fabeltjeskrant. Van Dalen: ,,Er zijn helaas in Europa honderdduizenden hoogopgeleide jongeren werkloos. Daar zitten zeker geschikte werknemers bij die morgen al aan de slag zouden willen bij de EU".

Geloofwaardigheid

Volgens de Europarlementariër van de ChristenUnie zijn de huidige arbeidsvoorwaarden voor EU ambtenaren niet goed voor de geloofwaardigheid van de EU: “Iedere keer wanneer Eurocommissaris Rehn zegt dat een land hard moet bezuinigen verliest de EU aan geloofwaardigheid als het z´n eigen ambtenaren ontziet.”

Gouden kooi

De versobering heeft volgens Van Dalen nog een ander voordeel: ,,Met lagere salarissen en normalere arbeidsvoorwaarden kunnen Europese ambtenaren ook op zoek naar ander werk. Meer arbeidsmobiliteit noemen we dat en daar ben ik voor. Nu zitten tienduizenden EU ambtenaren vele jaren vast in een gouden kooi. Geef ruimte aan nieuwe, jonge ambtenaren. Frisse lucht is altijd goed,  zeker voor de Europese instellingen”, aldus Van Dalen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari