Misstanden bij Spaans slachthuis aanpakken

varkendonderdag 16 mei 2013 14:45

“De Europese Commissie moet Spanje aanspreken op de slechte naleving van Europese regels door Spaanse slachthuizen”, dat stelde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) naar aanleiding van schriftelijke vragen die hij over dit onderwerp indiende. “We hebben in Europa strenge regels over het vervoer van levende dieren. Bij het Spaanse slachthuis Murgaca in Murcia is meerdere malen vastgesteld dat dieren ernstig ziek, gewond of zelfs dood zijn bij aankomst. De Spaanse overheid is steeds op deze misstanden gewezen, maar grijpt niet in.”

Onderzoek

Tussen juli 2010 en november 2012 hebben de dierenwelzijnsorganisaties ANDA en Animals’ Angels tijdens vier verschillende bezoeken waarnemingen gedaan bij het slachthuis van het bedrijf Murgaca in de Spaanse autonome regio Murcia. Bij elk van deze vier bezoeken werd vastgesteld dat er dieren onderweg waren overleden. Andere dieren waren ernstig ziek of gewond en konden niet zelfstandig naar het slachthuis konden lopen. Ook werden er ernstige mishandelingen waargenomen, waaronder het voortslepen, slaan en schoppen van de gewonde dieren.

 

Deze bevindingen, die zijn vastgelegd op video en foto’s, zijn duidelijke overtredingen van Verordening No 1/2005, inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer en daarmee samenhangende activiteiten.

 

Handhaving door Spanje en de Europese Commissie

Na elk bezoek hebben ANDA en Animals’ Angels officiële klachten gestuurd aan de bevoegde Spaanse autoriteiten in Murcia. Daarnaast is ook de Europe Commissie op de hoogte gebracht van de bevindingen.

Helaas is er nog niets aan de situatie verbeterd, en gaan de illegale praktijken onveranderd door.

 

Van Dalen: "De ChristenUnie pleit al jaren voor een maximale reisduur van acht uur of 500 kilometer. Lidstaten moeten Europese regels handhaven, doen zij dit niet, dan hoort de Europese Commissie in te grijpen. Ik heb Eurocommissaris Tonio Borg gevraagd wat hij gaat doen om deze kwalijke praktijken aan te pakken.”

« Terug

Reacties op 'Misstanden bij Spaans slachthuis aanpakken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.