"Je maakt het ons toch niet te moeilijk, hè?"

rogierdonderdag 16 oktober 2014

Dit seizoen heeft het ChristenUnie Opleidingscentrum een gevarieerd aanbod aan debattrainingen: de tweedaagse basistraining voor mensen aan de start van hun debatcarrière, de vervolgtraining die ingaat op specifieke vragen van deelnemers, én een nieuwe training, bedoeld voor complete fracties mét hun eventuele wethouders. Trainer Rogier Havelaar over de training 'Effectief op je plek'.

Je hebt een nieuwe training uitgedacht, Rogier. Hoe kwam je op het idee om complete fracties te trainen?
Wat ik zie is dat de basistraining die we hebben heel handig is om debatvaardigheden te oefenen. In deze training gebruiken we vooral de structuur van het speldebat. Wat we nog misten is een training die echt de praktijk van de gemeenteraad simuleert. In de reguliere trainingen mis je de dynamiek van de raad met partijbelangen én het dualisme, in de praktijk van amendementen, spoeddebatten en moties. In deze training leer je ook hoe je effectief de instrumenten van de raad kunt inzetten. Hoe zorg je dat je die motie ook binnenhaalt?

Waarom is het van belang dat wethouders meekomen naar de training?
Ik herinner me een training aan een ChristenUnie-raadslid, net gestart met haar eerste periode. De fractie was ook nieuw in de coalitie. Vlak voor de raadsvergadering kwam een wethouder van een andere partij naar haar toe en zei: “Je maakt het ons toch niet te moeilijk, hè?”. Hier voel je direct het spanningsveld: je wilt de relatie met de coalitiepartijen goed houden, en tegelijk niet kritiekloos en kleurloos meehobbelen in het debat. Het is goed om daar op voorbereid te zijn, om je houding te kunnen bepalen en er echt mee te oefenen.

Over welke inhoudelijke onderwerpen gaat de training?
Fracties kunnen deze training aanvragen met een paar fracties in hun regio. Omdat we de training op de praktijk toespitsen, kijken we samen wat op dat moment aan thema’s leeft in die regio. Zo bereid je je ook meteen inhoudelijk voor op het echte raadsdebat.

Heb je al ervaring met het geven van deze training?
Ja, in een gemeente in Noord-Oost Nederland. De deelnemers waren er laaiend enthousiast over en vonden het ook best spannend.  De burgemeester zei naderhand: “Ik heb veel debattrainingen meegemaakt, maar nog nooit één die zó dicht op de praktijk zat. Ik heb echt behoorlijk zitten zweten!”

Meer informatie over deze training vind je hier.

Door Rieke Elsenbroek, coördinator Opleiding, verschenen in Denkwijzer 3/2014

« Terug

Reacties op '"Je maakt het ons toch niet te moeilijk, hè?"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.