ChristenUnie: militaire versterking nodig voor Koerden in Noord-Irak

20151020-Irak-AP-Roukema-922822-10-2015 19:02 22-10-2015 19:02

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, momenteel zelf in Noord-Irak, vindt dat Nederland de Koerden daar militair moet versterken. Voordewind bezocht vandaag de Nederlandse trainingsmissie van Peshmerga-strijders. “Zij zijn blij met de training, maar kunnen niets uitrichten zonder adequate bewapening. Sommigen hebben nog niet eens een eigen wapen, laat staan genoeg munitie en voldoende zware wapens om bijvoorbeeld de gepantserde bomauto’s van IS te stoppen.” Volgens Voordewind kan Nederland bijvoorbeeld een rol spelen bij het transport van wapens die beschikbaar zijn in onder meer Kroatië.

Minderheden, waaronder Koerden en christenen, lijden in Noord-Irak onder de terreur van IS. “Daarom is behalve militaire steun ook eten, onderwijs en onderdak nodig,” zegt Voordewind vanuit Erbil. “Vanuit IS-gebied komen vluchtelingen hier terecht. Maar ook hier is de situatie hopeloos: er is te weinig geld om iedereen te kunnen voeden.” Volgens Voordewind vinden de Koerden het onbegrijpelijk dat de hulp opdroogt nu zij 3,2 miljoen binnenlandse vluchtelingen en ook nog eens Syrische vluchtelingen onderdak bieden. “Zelfs de VN stopt binnenkort met de distributie van voedsel, omdat er een gebrek is aan genoeg fondsen.” Turkije krijgt mogelijk wél 3 miljard euro voor de opvang van vluchtelingen.

Voordewind reist deze week door Noord-Irak. Hij bezoekt de Nederlandse trainingsmissie, maar ook plekken waar binnenlandse vluchtelingen (internally displaced persons, IDP’s) worden opgevangen en dorpen die IS tot voor kort in handen had.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: militaire versterking nodig voor Koerden in Noord-Irak'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.