Geen geld naar Egypte zonder duidelijke voorwaarden!

10713-03-2013 17:12 13-03-2013 17:12

Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft woensdag 13 maart tijdens het debat - mede door hemzelf aangevraagd - in Straatsburg over de EU-steun aan Egypte het volgende gezegd:

"Onlangs heeft Europa 5 miljard Euro aan Egypte toegezegd; deels leningen, deels directe steun. Daarmee overtrof Europa verre de regering Obama, die sinds het vertrek van Mubarak aan Egypte 1 miljard dollar heeft toegezegd

Maar niet alleen het bedrag vormt een groot verschil in wat de Verenigde Staten, en wat Europa deed. De VS hebben in het openbaar duidelijk aangegeven, het geld onder diverse voorwaarden te zullen verstrekken. Eén van die voorwaarden is dat Egypte de hervormingen zoals geëist door het IMF, moet voltooien.

Je mag dus verwachten dat Europa voor een som die verre die van de VS overtreft, veel meer én duidelijke voorwaarden zou stellen. Dat mag je bovendien verwachten gegeven de huidige situatie in Egypte. Christenen zijn er hun leven niet zeker. De grondwet functioneert nauwelijks. President Morsi heeft onlangs in een door de staats-TV uitgezonden programma laten zien, mee te bidden voor de vernietiging van de staat Israël. Ook staat Egypte hoog op de lijst van de meest corrupte landen ter wereld, dus inzake de besteding van het geld zou je een vijf-voudige controle verwachten.

Waarom zweeg de heer Van Rompuy bij zijn recente bezoek aan Cairo over al die voorwaarden? Ik verneem graag van mevrouw Ashton, wat precies de vereisten zijn die Raad en Commissie stellen.

Die voorwaarden moeten wat mij betreft betrekking hebben op mensenrechten, godsdienstvrijheid, de relatie met Israël, bestrijding van corruptie en diepgaande controle op de besteding. Dit is wat mij betreft een set absolute minimumvoorwaarden voor het verstrekken van zo veel geld aan het regime Morsi.

« Terug

Reacties op 'Geen geld naar Egypte zonder duidelijke voorwaarden!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.