Nieuwe Europese APK regels moeten van tafel

024donderdag 21 maart 2013 09:59

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil de nieuwe Europese voorstellen voor APK-keuringen van tafel. Dat zei Van Dalen maandag 18 maart in de Transportcommissie van het Europees Parlement tijdens de bespreking van de nieuwe voorstellen. Volgens hem is het niet nodig om meer Europese afspraken over de APK-keuring te maken.

Van Dalen: "Volgens de Europese Commissie is het in het belang van de Europese verkeersveiligheid om de APK regels volledig op Europees niveau te regelen. Maar de verkeersveiligheid is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van de wegen en het gedrag van bestuurders. Nederland is één van de veiligste Europese landen op het gebied van verkeersveiligheid, maar de APK eisen zijn in Nederland zeker niet het strengst. Als we in Europa de verkeersveiligheid willen verbeteren moeten we de eisen voor de rijopleiding van chauffeurs verbeteren, vooral wat betreft het anticiperen op verschillende verkeersituaties."

Ook wil de Europese Commissie dat garagehouders niet langer zelf de APK-keuringen uitvoeren. Dat zou leiden tot belangenverstrengeling. Volgens Van Dalen is dat flauwekul: ,,Het APK-systeem in Nederland werkt prima. Garagehouders worden steekproefgewijs door de Rijksdienst voor het Wegverkeer scherp in de gaten gehouden. Een garagehouder zet zijn APK-bevoegdheid en broodwinning echt niet op het spel. Ook daarom moet het voorstel van de Europese Commissie ter zijde worden geschoven."

Ten slotte is Van Dalen het oneens met het commissievoorstel dat motoren APK-gekeurd worden. Nu verschilt dat nog per land: in Duitsland moeten motoren wel gekeurd worden, in Nederland niet. Wat Van Dalen betreft blijft dat zo. ,,Motorrijders zijn bijna allemaal echte liefhebbers van hun motor. Die wordt dan ook perfect onderhouden. Ook zijn motorrijders vaak extra voorzichtig op de weg, omdat ze weten dat motorrijden niet zonder gevaar is. Als lidstaten motoren APK willen keuren is dat prima, maar we moeten dit zeker niet Europees verplichten. In Nederland is dat helemaal niet nodig", aldus Van Dalen.

« Terug

Reacties op 'Nieuwe Europese APK regels moeten van tafel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.