Bezoek Urk aan Brussel: Hoop op afzwakking aanlandingsplicht

Brussel23-03-2013 23:17 23-03-2013 23:17

“Er is nog goede hoop op een afzwakking van de aanlandingsplicht, ondanks de positie die het Europees Parlement heeft ingenomen." Die boodschap gaf Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) mee aan wethouder Ben Visser van Urk. De wethouder legde met een delegatie deze week een werkbezoek af aan Brussel. "Het is belangrijk om als Nederlandse visserijgemeenten hier in Brussel te blijven strijden tegen de aanlandingsplicht", aldus Ben Visser.

Discards ban

Afgelopen maand stemde het Europees Parlement (EP) over een nieuw Europees Visserijbeleid. Ondanks veel verzet uit de sector stemde een meerderheid voor een volledige 'discards ban' (verbod om ongewenste bijvangst terug te werpen). De ChristenUnie heeft zich van begin af aan verzet tegen dit verbod. Inmiddels zijn de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie begonnen.

"De onderhandelingen verlopen zeer moeizaam, met name bij de 'discards ban´ liggen de posities ver uit elkaar. Maar de lidstaten zullen sowieso niet accepteren dat 100% van de vangst moet worden aangeland", aldus van Dalen.

Van Dalen: "Het feit dat een flink deel van het Europees Parlement ook tegen de aanlandingsplicht is wordt zeker meegewogen in de onderhandelingen. Ik verwacht daarom dat er in ieder geval een de-minimis regeling komt en er is hoop op uitstel van de aanlandingsplicht voor de gemengde visserij."

"We moeten weten wat de effecten zijn van een verbod om bijvangsten terug te werpen. Pas dan kunnen we bepalen welke concrete maatregelen en beheerplannen per soort we zouden kunnen maken om stapsgewijs toe te werken naar het terugdringen van ongewenste bijvangsten”, aldus de Europarlementariër.

« Terug

Reacties op 'Bezoek Urk aan Brussel: Hoop op afzwakking aanlandingsplicht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.