Europese Commissie onderzoekt cybercrime luchtvaart

Vliegtuig24-05-2013 12:14 24-05-2013 12:14

De Europese Commissie gaat serieus onderzoeken of het mogelijk is de controle over een vliegtuig over te nemen, bij voorbeeld met een smartphoneapplicatie. Dat blijkt uit de antwoorden van Eurocommissaris Kallas op schriftelijke vragen van Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie). Van Dalen is blij met deze toezegging: ,,Tijdens de Hack-in-the-box conferentie van afgelopen april werd deze applicatie voor het eerst gepresenteerd. Daar ben ik erg van geschrokken, en gelukkig de Europese Commissie met mij. Ik moet er niet aan denken dat zo´n applicatie in verkeerde handen terecht komt."

Het valt Van Dalen op dat de Europese Commissie deze dreiging nu ook serieus neemt. ,,Meestal krijg je op parlementaire vragen vage, ontwijkende antwoorden van de Europese Commissie. Maar deze keer is de Commissie uiterst concreet. De ontwikkelaar van de applicatie is uitgenodigd voor een gesprek, er is een speciale onderzoeksgroep in het leven geroepen en het Europese Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) in Keulen wordt per direct nauw betrokken bij de ontwikkeling van cyberveiligheid in de luchtvaart", aldus de Europarlementariër.

Van Dalen, vicevoorzitter van de Transportcommissie van het Europees Parlement, is erg tevreden dat de Europese Commissie het onderwerp zo serieus neemt: ,,Veiligheid is één van de belangrijkste pijlers van de Europese luchtvaart en moet altijd gegarandeerd worden. Eventuele bedreigingen, zoals het hacken van vliegtuigen met smartphoneapplicaties, moeten dan ook onmiddellijk en zeer serieus onderzocht worden. En dat is precies wat de Europese Commissie en EASA nu gaan doen. Samen met luchtvaartbouwers en veiligheidsinstanties moeten ze gaan werken aan betere en veiligere communicatiesystemen in de luchtvaart."

« Terug

Reacties op 'Europese Commissie onderzoekt cybercrime luchtvaart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.