Schriftelijke vragen Joël Voordewind, Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) over de toekenning van de mensenrechtentulp aan Zeid Ra’ad Al Hussein

maandag 03 september 2018

Schriftelijke vragen Joël Voordewind, Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

Vraag 1
Klopt het dat u de mensenrechtentulp uitreikt aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, de Jordaanse prins Zeid Ra’ad Al Hussein, die ervan wordt beschuldigd door klokkenluiders aan de orde gebrachte misstanden binnen de Verenigde Naties (VN) in de doofpot gestopt te hebben? 1)

Vraag 2
Kunt u toelichten wat op welke wijze de keuze voor de betreffende Hoge Commissaris tot stand is gekomen?

Vraag 3
Is er een onafhankelijke commissie geweest die de prijs heeft toegekend? Zo ja, wie waren daarvan de leden?

Vraag 4
Klopt het dat Emma Reilly eerder een klokkenluiderszaak bij de Hoge Commissaris aan de orde stelde, maar hiertoe geen gehoor vond?

Vraag 5
Wat is de gang van zaken rondom deze klokkenluiderszaak geweest? Hoe beoordeelt u het handelen van de Hoge Commissaris in deze zaak?

Vraag 6
Op welke wijze acht u het terecht dat u de Hoge Commissaris de hoogste mensenrechtenprijs van Nederland toekent, terwijl momenteel verschillende beschuldigingen van niet-gehonoreerde klokkenluiderszaken aan zijn adres gericht zijn?

Vraag 7
Hoe beoordeelt u het handelen van de Hoge Commissaris in de zaak van Anders Kompass, klokkenluider over vredessoldaten die zich vergrepen aan jonge kinderen in de Centraal Afrikaanse republiek?

Vraag 8
Bent u bereid de Hoge Commissaris te verzoeken deze klokkenluiders excuses te maken voor zijn behandeling van hun klachten?

Vraag 9
Bent u bereid hem te vragen dit te doen voordat hij de prijs in ontvangst neemt?

Vraag 10
Bent u bereid deze vragen per ommegaande, voorafgaand aan de prijsuitreiking, te beantwoorden?

1) https://eenvandaag.avrotros.nl/item/uitreiking-mensenrechtentulp-nooit-meer-rustig-geworden/

Meer informatie

« Terug