De crisis en het Europese verhuiscircus

Peter van Dalen_610_2maandag 02 maart 2009 15:42

"Het is prachtig dat de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy hard nadenken over een Europees herstelplan voor de crisis. En dat er al een crisistop met enkele Europese landen is gehouden in Berlijn. Maar laten beide regeringsleiders met onorthodoxe voorstellen komen en ook eigen gevoeligheden eerlijk aanpakken. Ik doel op het Europees Parlement dat gedwongen drie vergader- en werkplaatsen aanhoudt: Brussel, Luxemburg en Straatsburg", schrijft Peter van Dalen vandaag op zijn weblog.

Helaas besluit niet het Parlement maar besluiten de staats- en regeringsleiders daar over in unanimiteit. Juist Duitsland en Frankrijk hebben altijd krampachtig vastgehouden aan Straatsburg als vergaderplek. Daarmee blokkeren deze landen dat alle vergaderingen goedkoper in Brussel worden gehouden.
Kost het dan veel? Ja, alleen al het verhuizen van mensen en dossiers tussen Straatsburg en Brussel kost ruim 200 miljoen euro op jaarbasis. Deze som is nog exclusief de tijd die verloren gaat door dit verhuiscircus. De totale rekening gaat dan al gauw naar het dubbele bedrag. Reken daarbij bovendien de schade die aan het milieu wordt toegebracht door het reizen en verblijven op meerdere plaatsen en de lege kantoorgebouwen; dan is het een totaal bedrag van vele honderden miljoenen euro's per jaar.

Natuurlijk zullen er zijn die zeggen: Ach laat toch zitten, dit is al zo'n oud punt. Maar juist nu, in deze tijd van crisis, moeten we ook oude lastige punten bij de kop pakken. Dus één vergaderplaats voor het Europees Parlement: in Brussel. Dat scheelt jaarlijks vele honderden miljoenen. En dan mag er van al dat bespaarde geld best wat besteed worden aan compensatiemaatregelen voor de stad Straatsburg.

Ketel 1
Afgelopen dagen ben ik met een filmploeg op pad geweest om de Tv-spot zendtijd politieke partijen te maken. Er was bedacht dat we ook ergens op een wijde vlakte moesten filmen, net buiten Schiedam. En dus stonden we 's middags in de harde, koude wind in een polder aan de rand van Schiedam. U wilt niet weten hoeveel tijd het kost om voor een paar minuten zendtijd filmopnamen te maken. Dat duurt al gauw meer dan een uur. Hartstikke nodig en nuttig maar ook hartstikke koud ! Ik riep dus op een bepaald moment wat balorig in de cameralens: "Doe mij maar een Ketel 1 ".

De hele ploeg keek me verbaasd aan. Dat vond ik op zich een goed teken want kennelijk is drank, of in elk geval díe drank, onbekend bij de mannen. Maar een beetje Nederlander kent wél z'n historie: Ketel 1 is dé jenever uit Schiedam. Bij forse koude en harde wind wel gebruikt om iets op temperatuur te komen. Zo hebben een paar hardwerkende Nederlanders in een koude Schiedamse polder weer wat geleerd over ons land. Zeer zeker geen aanmoediging om te gaan drinken, maar sommige zaken moet je weten, zeker als je in de polder bij die stad aan het werk bent. En nu afwachten, hoe de Tv-spot er uit gaat zien !

Het was een enerverende week! 

Labels
Eurofractie
Europa
Europees Parlement
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'De crisis en het Europese verhuiscircus'

Hoek, D.J. (Dick) van [102705]
Geplaatst op: 04-03-2009 22:15
Beste Peter,
Helemaal met je eens. Ook al is dit een oud punt, dit waanzinig en aan geen weldenkend en milieubewuste europeaan uit te leggen verhuiscircuit, is werkelijk een schoolvoorbeeld van een oneuropees denken. Vooral economisch nationalistische sentimenten en overwegingen spelen hier de hoofdrol. Europese leiders moeten toch echt een keer over hun eigen schaduw heen stappen. Veel succes en sterkte!
Dick van Hoek
fractievoorzitter ChristenUnie Houten

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart