Joël Voordewind: “Meer doen aan intimidatie christenen in AZC’s”

Asielzoekers-4986.jpg06-08-2015 11:37 06-08-2015 11:37

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) wil dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat registreren hoe vaak christelijke bewoners van asielzoekerscentra te maken krijgen met intimidatie, discriminatie en bedreiging. Het Kamerlid vraagt staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) wat hij gaat doen om zulke situaties te voorkomen.

In een recent verschenen video van een Pakistaanse asielzoeker is te zien hoe er in een gebouw van het AZC Gilze-Rijen luid schreeuwend wordt opgeroepen tot het islamitische gebed. Dit gebed wordt - tegen de huisregels van het COA in - gehouden in de gezamenlijke keuken van het gebouw. 

Voordewind stelde daarop vragen aan de staatssecretaris, die in zijn antwoord laat weten de signalen dat een meerderheid van de asielzoekers met een islamitische achtergrond christelijke bewoners intimideren, niet te herkennen. Uit de beantwoording van de vragen blijkt vervolgens dat het COA in haar registratiesysteem de aard van incidenten niet vastlegt en dus ook niet kan zeggen hoe vaak intimidatie, discriminatie en bedreiging van christelijke asielzoekers voorkomt.

Dat is voor het Kamerlid aanleiding opnieuw vragen te stellen. Joël Voordewind: “Als de staatssecretaris de signalen niet herkent, ben ik benieuwd hoe hij het voorval dat op video is vastgelegd dan beoordeelt. Als er sprake is van intimidatie, discriminatie, bedreiging en het overtreden van huisregels van het COA, is het aan hem om maatregelen te nemen om dit in de toekomst te voorkomen.”

Voordewind wil dat het COA zelf een beeld kan vormen van de omvang van het probleem. Nu baseert het COA zich op klachten die elders, bijvoorbeeld bij stichting Gave, worden ingediend. “Daaruit ontstaat geen compleet beeld,” zegt Voordewind. “We moeten er alles aan doen dat christenen die vanwege vervolging in het land van herkomst naar Nederland komen, hier in de AZC’s niet opnieuw worden gemarginaliseerd.”

De vragen van Joël Voordewind worden mede ingediend door SGP-Kamerlid Kees van der Staaij.

« Terug

Nieuwsarchief > 2015

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari