ChristenUnie: organiseer met spoed EU-top over vluchtelingentragedie

RT.150508_I1C2663maandag 31 augustus 2015 18:57

De Middellandse Zee is op dit moment het toneel van een vluchtelingendrama. Er worden tientallen doden gevonden in vrachtwagens. En tegelijk proberen duizenden mensen via de westelijke Balkan hun weg te vinden richting Centraal-Europa. Het is een humanitaire ramp met mensenrechtenschendingen en uitbuiting waarvan het einde nog niet in zicht is. De ChristenUnie vindt daarom dat de Europese Unie met grote spoed bijeen moet komen om duidelijke afspraken te maken en stappen te zetten om de onderliggende problemen op te lossen.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind: "Elke dag komen er vluchtelingen om in hun poging om Europa te bereiken. We kunnen dit niet zo laten doorgaan. Als Europese landen moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, de huidige maatregelen blijken onvoldoende." Zelf is Voordewind tijdens het reces in mei afgereisd naar het Italiaanse eiland Lampedusa, slechts 113 kilometer verwijderd van Tunesië. Hier komen soms honderden bootvluchtelingen per week aan. Hij was daar om te spreken met vluchtelingen en met vertegenwoordigers van de VN, hulporganisaties en kerken.

Naar aanleiding van zijn bezoek aan Lampedusa schreef Joël Voordewind een rapport. Hij komt daarin met verschillende aanbevelingen voor het kabinet en de Europese regeringsleiders. Enkele aanbevelingen zijn:

  • Zet in op het redden van mensenlevens, het mandaat van de Europese grensbewaking Frontex moet daarvoor worden uitgebreid. Stuur bijvoorbeeld ook Nederlandse marineschepen om de reddingsacties te ondersteunen. 
  • Zorg ervoor dat mensen niet te hoeven vluchten. Bestrijd de globale ongelijkheid. Investeer in de herkomstlanden bijvoorbeeld in werkgelegenheid, veiligheid en huisvesting. Daarom moet ook de bezuiniging op Ontwikkelingssamenwerking en noodhulp teruggedraaid worden
  • Richt je op betere stabiliteit in de regio. Help bijvoorbeeld de Tunesische kustwacht om zelf ook meer reddingsoperaties uit te voeren
  • Pak de netwerken aan van mensensmokkelaars, bijvoorbeeld door een gerichte militaire missie in Noord-Afrika
  • Zet in op een centrale registratie aan de buitengrenzen van Europa. Wie niet in Europa mag blijven, moet terug.
  • Verdeel de toegelaten vluchtelingen eerlijk over Europa om landen als Italië en Griekenland te kunnen ontlasten. Ook Nederland moet daarin een rol spelen. Roep bijvoorbeeld ook particulieren op om te overwegen zelf vluchtelingen te huisvesten, uiteraard tegen een vergoeding.

Download hier het rapport dat Joël Voordewind schreef naar aanleiding van zijn reis naar Lampedusa. Daarin zijn ook de aanbevelingen uitgewerkt.

(Foto: Ruben Timman)

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: organiseer met spoed EU-top over vluchtelingentragedie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.