Campagne Noord-Brabant

vrijdag 10 november 2006 23:52

Na een relatief lange nacht en een goed ontbijt begeef ik me met twee campagnemedewerkers vanuit een hotel in Tilburg naar Omroep Brabant voor radio- en tv-opnames.

Ik ga voor het tv-programma in debat met een vutter en een student. De vraag is waarom studenten op de ChristenUnie zouden moeten stemmen. Een mooie gelegenheid om het rapnummer StemRou weer eens te sprake te brengen. Ik denk dat er haast geen jongere meer is die dat niet kent. Wij hebben in ons programma wel wat punten over onderwijs en een sociaal halfjaar voor jongeren, maar ik moet zeggen dat wij ons niet speciaal op jongeren willen richten. Onze speerpunten: opkomen voor de zwakkeren, aandacht voor jeugd & gezin en investeren in duurzaamheid en bescherming van het milieu, lijken mij speerpunten die zowel ouderen en jongeren zouden moeten aanspreken. De vutter vraagt wat voor ons breekpunten zouden zijn in coalitiebesprekingen. Daar geef ik het inmiddels bekende antwoord op: wij gaan alleen in zee met een kabinet waar we achter kunnen staan, waarin wij echt iets van onze doelstellingen kunnen realiseren. Dat laat zich niet versmallen tot 1 of 2 breekpunten. Ik kan wel zeggen dat het voor ons geen optie is om deel te nemen aan een kabinet dat de vrijheid van onderwijs wil beperken.

De presentator van het radioprogramma houdt er een levendige interviewstijl op na. ‘Lijst 0 met brains’, zoals hij zelf zegt. Hij meldt dat VVD-leider Marc Rutte inmiddels weer heeft gezegd dat hij toch niet met de ChristenUnie in een coalitie wil. Tsja, Rutte wisselt nog wel eens van mening. Het is wel duidelijk dat Rutte nog steeds niet de juiste richting voor zijn campagne weet te vinden. Het zal hem ook niet helpen om Rita Verdonk meer in te zetten, want dan wordt alleen maar onduidelijker wie er binnen de VVD de eerste en tweede viool spelen.

Als ik naar buiten kom, staat een cameraploeg van Eindhovens Dagblad TV op me te wachten. Na een kort interview rijden we door naar Havenschap Moerdijk, een samenwerkingsverband van de gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant. De campagnebus is daar inmiddels ook gearriveerd. We krijgen een uitvoerige presentatie over containers, milieuprestaties en de mogelijkheden, de moeilijkheden en het belang van de binnenvaart. De haven ligt precies tussen Rotterdam en Antwerpen, mooi in het midden van de Rijn-Scheldedelta. We maken tot besluit een rondrit over het haventerrein en raken onder de indruk van wat daar allemaal aan activiteiten plaats vindt.

In de bus op weg naar Den Bosch merk ik dat ik mijn jas kwijt ben. Waar zou ik die hebben laten liggen? Uren later wordt duidelijk dat ik hem gisteren bij Omroep Zeeland heb laten liggen. De jas wordt naar mijn huisadres gestuurd. Aardige mensen in Zeeland!
Op de markt in Den Bosch delen we ook weer folders, koffiepads en winkelwagenmuntjes uit. Ik krijg heel veel leuke reacties van jongeren en ook van een grote groep vrijwilligers van stichting kLeef uit Apeldoorn die een dagje met elkaar uit zijn. Zij zetten zich in voor kankerpatiënten en hun familie. Van vrijwilligers als deze moet de samenleving het hebben.

Daarna op naar Stichting Exodus, een instelling voor hulp aan ex-gedetineerden. Mijn stemtrainster Maanwilla Willekens voegt zich ook bij onze delegatie. Ze wil mij vandaag aan het werk zien om te kijken welke oefeningen en aanwijzingen ze me kan geven om me mijn stem beter te leren gebruiken. Want mijn stem is voor mij een heel belangrijk instrument.
De Stichting Exodus heeft in Den Bosch een huis waar zo’n zestien ex-gedetineerden worden opgevangen en weer op weg worden geholpen naar de maatschappij. We ontmoeten directeur Rien Timmer en ex-gedetineerde Karel, die ons vertelt hoe hij zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. De jongens uit het huis koken voor onze hele club en we eten heerlijk met elkaar. Daarna krijgen we een rondleiding door het huis.
Ik lanceer een voorstel voor een nieuw soort gevangenis: een combinatie van detentie en reclassering. Gedetineerden kunnen daarin de hele week werken tegen het minimumloon. Daarvan betalen ze kost en inwoning en lossen ze structureel hun schulden af. Ik zou het fantastisch vinden als we op korte termijn een proef met deze aanpak zouden kunnen starten. Ik denk dat een heleboel gedetineerden hier graag voor zouden kiezen, en op een andere manier de gevangenis verlaten dan ze nu vaak doen.

Daarna rijden we naar de Verkadefabriek voor onze avondbijeenkomst. Er komen 70 mensen op af. Voor Brabant, een provincie waar de ChristenUnie meer en meer begint te ontluiken, is dat een mooi aantal. We merken dat onze partij steeds meer in de belangstelling komt te staan van rooms-katholieke burgers. Ik kom steeds meer rooms-katholieken tegen die overwegen om op de ChristenUnie te stemmen, omdat het christelijk-sociale karakter van onze partij hen erg aanspreekt.
Het voorprogramma met Ben Ketting trekt slechts vijf kinderen, maar het wordt het meest intieme concert dat Ben ooit heeft gegeven. Hij verzamelt de kinderen om zich heen en daagt hen uit mee te doen. Voor de volwassenen in de zaal is het genieten om hen bezig te zien.
Aan het eind van de avond nemen we afscheid van Brabant en rijden weer richting het noorden. Ik ben mooi om half twaalf thuis.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Campagne Noord-Brabant'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november