Campagne in Overijssel

donderdag 16 november 2006 23:09

We gaan vandaag op campagne naar Overijssel. Arie Slob gaat ook mee, op zijn verjaardag!

Ik heb eerst nog een aantal media-afspraken in Hilsversum. Samen met Tineke Huizinga doe ik mee aan het tv-spel Lingo. We strijden tegen Alexander Pechtold en Kajsa Ollongren van D66. Als wij winnen, gaat er een zeker bedrag naar Vluchtelingenwerk, als zij winnen, gaat er geld naar StopAidsNow. Wij hadden ons goed voorbereid met een heel lijstje van zes-letterwoorden rond verkiezingen en politiek. Ik kan natuurlijk niet verklappen wie van ons won, maar laat ik zeggen dat er 5.000 euro naar een goed doel is gegaan.

Henk pikt me op in Hilversum, we rijden naar de Twentsche Courant/Tubantia in Enschede. Eerst een ontmoeting met de hoofdredactie, dan naar de redactie, waar een aantal lezers, studenten en redacteuren mij opwachten.
Bij een fotowand met 50 foto’s mag ik vijf foto’s uitkiezen die met elkaar een beeld geven van het Nederland van de toekomst. Ik kies vijf foto’s die samenhangen met onze speerpunten: een wei met bloemen voor ons milieu- en agrarisch beleid, een gezinsfoto voor ons gezinsbeleid, een rij rolstoelen voor het opkomen voor kwetsbaren, een kerk voor de aandacht voor normen en waarden, en asielzoekers omdat het onderwerp omdat het asielbeleid en het generaal pardon politiek zeer actueel zijn.

Daarna een pittig gesprek met de lezers onder leiding van een redacteur. Ze vragen stevig door over en dat maakt het tot een mooi gesprek. Er komen heel wat onderwerpen langs. Natuurlijk gaat het ook over de coalitiebesprekingen. In de kring van VVD en CDA wordt al openlijk gespeculeerd over een minderheidskabinet Balkenende-Verdonk. Hoe kunnen mensen als Gerrit Zalm en Joop Wijn daarover beginnen, terwijl de kiezer volgende week pas naar de stembus mag? Dat is minachting van de kiezer. En dat laat ik duidelijk merken ook. Want we spreken hier over twee partijen die nu al een minderheidskabinet vormen en in de laatste peilingen op negen zetels verlies staan. Ze moeten hun plaats weten.

Op verzoek vul ik mijn eigen prognose voor de verkiezingsuitslag in:
CDA 46
PvdA 39
VVD 25
SP 20
ChristenUnie 7
GroenLinks 6
D66 2
SGP 2
PvdV 2
Pastors 1

Daarna doe ik nog een kort interview voor de camera voor de eigen website van de krant en een interview voor de Studentenomroep. Iemand refereert aan het feit dat ik politicus van het jaar 2006 ben geworden. Ik weet daar helemaal niets van. Maar ze laten me een persbericht zien, waar het allemaal in staat. De lezers van de Parlementaire Nieuwsbrief van de Staatscourant, vooral ambtenaren en bestuurders, hebben mij aangewezen als Politicus van het Jaar. Mijn campagneteam bleek het ook al te weten, maar ze hadden het nog even geheim willen houden. Tevergeefs dus! De prijs wordt dinsdag uitgereikt.

Dan snel naar Hardenberg. Voordat ik me aansluit bij het werkbezoek ga ik naar Radio Drenthe, waar ik vragen van luisteraars beantwoord. Leuke vragen over wat de politiek en specifiek de ChristenUnie doen voor de ontwikkeling van het Noorden en het Oosten van het land.

We worden door de ChristenUnie van Hardenberg voor het eten onthaald in ’t Klepperhuus, een stadsherberg gelieerd aan Baalderborg, een stichting voor zorgverlening aan en begeleiding van mensen met een verstandelijke handicap. In dit eetcafé annex hotel krijgen mensen met een handicap een horeca-opleiding. Zij werken onder andere in de bediening. Gwenn is een van de mensen die hier een plek heeft gevonden en ze vertelt ons stralend over haar horeca-opleiding en de diploma’s die ze al heeft gehaald. De begeleiding straalt ook enthousiasme en betrokkenheid uit. Gwenn glimt van tevredenheid als we voor haar en de rest van het personeel en alle begeleiders applaudisseren. We eten heerlijke hutspot en boerenkool en natuurlijk zingen we voor Arie’s verjaardag.

Dan is het tijd voor de verkiezingsavond in het theater van Hardenberg. De zaal zit helemaal vol. En we zijn als Kamerkandidaten ook zeer goed vertegenwoordigd met Arie, Tineke, onze Zwolse kandidaat Esmée Wiegman (nr 7) en onze Zeewolder kandidaat: Ernst Cramer (nr 6). Een geweldige avond.








Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Campagne in Overijssel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november