26 mei - week 21 - 2007

zaterdag 26 mei 2007 18:45

Deze week staat de ChristenUnie op negen zetels in de peilingen. Dat is - voor zover ik mij kan herinneren - nog niet eerder gebeurd. Prachtig. Er waren mensen die bang waren dat wij als kleinste coalitiepartij bij regeringsdeelname onzichtbaar zouden worden. In de eerste maanden is daar in ieder geval geen sprake van geweest. Zowel onze bewindspersonen als de fractie hebben hard gewerkt. Waren daarbij ook goed in beeld. Getuige de peilingen wordt deze inzet gewaardeerd. Het kan overigens over een week weer anders zijn, maar dit is in ieder geval een mooi en stimulerend moment.

Maandag sloot het kabinet de zogenaamde honderd dagen periode af. Wat is daar inmiddels al veel over gepraat. Met name de oppositie vond het maar niets. Daar begrijp ik nu weer niets van. Wat is er mooier dan een kabinet dat in intensief contact met de samenleving staat. Dat heb ik in de afgelopen jaren bij vorige kabinetten nog wel eens gemist. In de Tweede Kamer is er de afgelopen weken ook nog genoeg te doen geweest. Ik heb me in ieder geval niet verveeld. Het zou wel goed zijn als het beleidsprogramma er nu komt.

Vrijdag schijnt het kabinet de tekst + de verdeling van de financiele middelen te hebben vastgesteld. Mooi, laat het nu maar snel 14 juni worden. Dan komt het beleidsprogramma officieel naar buiten. Mij werd deze week gevraagd of de fractie ook aan het beleidsprogramma gebonden is. Formeel niet, was mijn antwoord. Het beleidsprogramma is de reactie van het kabinet op het coalitieakkoord dat de fracties van CDA, PvdA en ChristenUnie hebben afgesloten. Over de wijze waarop het kabinet dit akkoord wil gaan uitwerken kan dus best wel eens verschil van opvatting ontstaan. Denk aan de gratis schoolboeken voor het VO. Het kabinet heeft nu al laten weten dat niet in augustus 2007 te willen laten ingaan. Er staat in het coaliteakoord ook geen invoeringsmoment. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we het maar eens voor ons uit gaan schuiven. Mijn fractie gaat daarom bekijken wat er op de korte termijn nog mogelijk is. Een mooi voorbeeld van dualisme, vindt u niet.

Ik ben zelf maandag in Friesland geweest. Ik was gevraagd te spreken op ROC Friese Poort over identiteit. Voorafgaand aan deze spreekbeurt heeft de SP uit Groningen nog een videoboodschap van mij opgenomen. Dat gaan ze gebruiken tijdens hun politiek café. Het gaat over de zondagrust. Verder deze week ook nog gesproken bij een bijeenkomst van buitenlandcorrespondenten van NRC Handelsblad in Rotterdam. Dat was leuk om te doen. Samen met Harry van Bommel (SP) mocht ik iets vertellen over de politieke ontwikkelingen in Nederland. Harry verving Jan Marijnissen die opnieuw met een hernia te maken heeft. Beterschap, Jan. Ook nog een groep jongeren van de RMU toegesproken. Dat was een goed gesprek. Ook nog gesprekken gevoerd met Harm Bruin Slot (voorzitter publieke omroep), minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Sharon Dijksma (staatssecretaris OCenW). Wat ontmoet ik in een week tijd altijd veel mensen. Een aantrekkelijke kant van mijn werk.

Ondertussen ook het kamerwerk blijven volgen. Waaronder het debat over de Jaarverslagen. Ernst Cramer was onze woordvoerder. Hij deed het goed. Al kwam ook hij er achter dat het lastig is om van een dergelijk debat echt iets te maken. Daar moet namelijk iedereen voor meewerken. Minister Bos (met stropdas!) deed dat echter onvoldoende. De vragen van Ernst werden door hem nauwelijks beantwoord. Bos zat met zijn hoofd zeker bij het beleidsprogramma dat toen nog niet was vastgesteld.

Deze week opnieuw bezig geweest met de echtscheidingswet. Tussen met name PvdA en ChristenUnie was er verschil van mening over de vraag of het regeerakkoord het toestond voor bepaalde categorieen een administratieve scheiding toe te staan. De PvdA wil dat graag en diende daartoe zelfs deze week met de VVD een amendement in. Naar ik begrepen heb heeft de PvdA inmiddels het amendement weer ingetrokken. Daar ben ik uiteraard blij mee. We kunnen onze energie beter in andere zaken steken dan in dit soort discussies.

Vrijdag opnieuw naar den Haag. Met een aantal fractieleden opnieuw gesproken over het coalitieakkoord. We zijn er nu helemaal doorheen met elkaar. Mooi op tijd. Heerlijk om zo met de fractie aan het werk te zijn. We komen steeds meer op stoom.

Dit weekend vieren we Pinksteren. Ik hoop maandag nog naar Opwekking in Biddinghuizen te gaan. Daar komen circa 50.000 christenen bij elkaar om Pinksteren te vieren. Ik wens alle lezers van mijn weblog ook fijne Pinksterdagen toe.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '26 mei - week 21 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.