Jongeren weer toekomst door ‘De Herstelling’

dinsdag 22 mei 2007 14:26

Bij leerlingenschip ‘De Bonaire’ van het leer-werkproject De Herstelling tref ik deze week zeer gemotiveerde leerlingen die eerder zijn afgehaakt op hun school of opleiding. Ze leren een vak en bouwen aan het schip. Al zal het vijftien jaar duren voordat het af is.

Projectleider Peter Prins vertelt dat 50 tot 60 procent van de jongeren een baan vindt. Zeer bemoedigend. Ook mijn collega’s Plasterk, Donner en Aboutaleb voegen zich tussen de werkende jongens.

Aan de andere kant van Den Helder bezoeken we het tienermoederproject ‘Pa-Ella’. In een noodgebouw heeft de gemeente een huiskamer gecreëerd waar jonge Antilliaanse moeders met hun jonge kinderen terecht kunnen.

Een jonge moeder met haar dochtertje aan de hand vertelt me, dat ze nu de Antilliaanse meiden waarschuwt dat ze zich niet zwanger moeten laten maken. ‘Ik zie hoe losjes ze zijn, maar kan ze ook vertellen dat het snel anders wordt, als je voor een baby moet zorgen.’ De beste voorlichting die ze kunnen krijgen lijkt me.

In Hoorn bezoek ik restaurant De Ridderikhoff, waarin mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding krijgen. In een kamer boven doe ik mee aan de theaterles die de medewerkers krijgen om de klanten van het restaurant zelfverzekerd te bedienen.

En dan naar de uitzending van Knevel en Van den Brink. Ik tref de jeugdagenten met wie ik surveilleerde in de binnenstad van Groningen. Een hulpverleenster uit de Jeugdzorg waarschuwt voor nieuwe wachtlijsten. Opnieuw een bevestiging dat mij de komende vier jaar een hoop werk te doen staat.


Bron: www.jeugdengezin.nl

Labels
André Rouvoet

« Terug