24 november - week 47 - 2007

zaterdag 24 november 2007 16:45

De week zit er weer op. En wat voor week. Volgens sommigen is er in de discussie over het ontslagrecht zelfs sprake geweest van een heuse kabinetscrisis. Dat is met name de observatie van mensen die op enige afstand van het gebeuren staan (journalisten, oppositie). Ik heb er midden in gezeten en vind dit soort kwalificaties zwaar overtrokken. Natuurlijk is het spannend geweest. Niet voor niets heb ik vorige week op ons congres al aangegeven dat de temperatuur rond dit onderwerp behoorlijk aan het oplopen was. Vandaar ook mijn oproep om het hoofd koel te houden.

Ik ben deze week op mijn wenken bediend. In de coalitie hebben we elkaar weer gevonden in de doelstelling om 200.000 moeilijk bemiddelbare mensen aan het werk te helpen. Daarvoor zijn ook andere middelen toe te passen. Het kabinet gaat daar ook mee aan het werk. En een in te stellen commissie kan daar - naar ik hoop - nog creatieve instrumenten aan toe voegen. Het getuigt van wijsheid dat we nu niet nog langer aan een dood (ontslagrecht) paard blijven trekken. Prima overigens dat de in te stellen commissie geen verbod op denken krijgt. Gekker moeten we het niet maken.

Fascinerend overigens om de oppositie rond dit onderwerp tekeer horen gaan. Kort geleden was er in de Tweede Kamer al een motie van VVD/D66 waarin het kabinet werd opgeroepen de afspraken rond het ontslagrecht uit het coalitieakkoord uit te voeren. Alleen VVD en D66 stemden voor deze motie. Haha. Merkwaardige motie ook. In het coalitieakkoord is alleen afgesproken dat het onderwerp ontslagrecht op de agenda van de participatietop zou moeten staan. Dat is ook gebeurd.

Tijdens het debat van donderdagavond probeerden met name Rutte, Pechtold en Halsema het opnieuw. Rutte probeerde tevergeefs de PvdA en de SP tegen elkaar uit te spelen. Pechtold had het op de minister-president gemunt. Het hoort er allemaal bij. Toch lijkt het meer op bezigheidstherapie, dan op serieuze politiek. De kiezer is er ook niet zo van onder de indruk. Getuige de peilingen van afgelopen vrijdag. CDA (+1), ChristenUnie (+1, nu op negen zetels in de peiling) en PvdA (+3). GL (-1), VVD (-1) en D66 (stabiel op 4). Een mooie afsluiting van een hectisch weekje.

Zaterdag heb ik in het programma Tros Kamerbreed nog even op de week kunnen terugkijken. Een boeiend debat gehad met Alexander Pechtold en Hans Hillen (Eerste Kamerlid CDA). Opnieuw discussie over de vraag of er nu wel of niet sprake was van een crisis. Hillen was daar zeer van overtuigd. Denk je nu echt dat we dan al weer na vijfenveertig minuten buiten stonden, was mijn reactie. Genoeg nu. Laat het kabinet aan het werk gaan. Er ligt werk genoeg. Getuige het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag over de aanpak van het lerarentekort is het kabinet ook 'gewoon' aan het werk gebleven.  Laat ook duidelijk zijn dat we niet te vaak in dit soort situaties terecht moeten komen. Ik ga ervan uit dat de meest betrokken kabinetsleden zich dat ook realiseren.

Eigenlijk zou ik deze week in Japan hebben gezeten. Ik heb een vooruitziende blik gehad met mijn besluit om toch maar in Nederland te blijven. Daardoor had ik wel veel ruimte in mijn agenda. Hoewel, de agenda vulde zich weer snel. Wel tijd gehad om een aantal dossiers te bestuderen. Daar moet je echt tijd voor maken. De inhoud moet wel tussen de oortjes blijven zitten, nietwaar.

Gebeurde er nog meer deze week? Jawel, in mijn huis werd de keuken eruit gebroken. Ter geruststelling: volgende week komt er een nieuwe in te staan. Bij de VVD gaat het betere hak- en breekwerk ook verder. Erelid Wiegel wil de VVD opheffen. De VVD moet opgaan in een beweging met PVV, Verdonk én D66. Direct rolt de hele meute weer over elkaar. Rutte had het deze week in de hem eigen retoriek over een kabinet in ontbinding. Zou hij zijn eigen partij niet bedoeld hebben?

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '24 november - week 47 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.