8 december - week 49 - 2007

zaterdag 08 december 2007 15:26

We zijn weer een week dichter bij de kerstavakantie gekomen. Ik kijk daar wel naar uit. Begrotingsweken vragen vaak veel energie. Daarnaast bieden ze ook veel vreugde. Allees komt voorbij. En erg leuk om te zien hoe we als ChristenUnie onze punten weten binnen te halen. Zoals deze week tijdens de stemmingen (met name Joel op het gebied van Defensie) en Ed Anker als vervanger van Ernst Cramer bij de behandeling van de begroting Verkeer en Vervoer. Mede dankzij zijn inzet krijgen Assen, Groningen, Bleiswijk en Sassenheim er nieuwe treinstations bij. Ik bedoel maar.

Ed moest op het allerlaatste moment Ernst Cramer vervangen. Ernst zijn schoonvader is afgelopen maandag overleden. Ik ben vrijdag bij de begrafenisdienst aanwezig geweest. Ondanks het verdriet overheerste de christelijke toekomstverwachting. Dat biedt ook in moeilijke tijden troost.

Het was deze week voor mij ook een soort boekenweek. Zo kreeg ik afgelopen maandag uit handen van Rene Verhulst (voorzitter WEC-Raad) het boek 'autist op weg' aangeboden. Het boek gaat in woord en beeld over de (autistische) leerlingen van De Zonnehoek uit Apeldoorn. een prachtig boek dat letterlijk en figuurlijk een beter beeld geeft van deze categorie kinderen. Als kamerlid heb ik me sterk gemaakt voor goed onderwijs voor deze kwetsbare groep kinderen. Ik heb de aanbieding van dit boek als een blijk van waardering in mijn richting ervaren.

Maandagmiddag ook aanwezig geweest bij de presentatie van een boek over het kabinet De Quay (1959-1963).  Het boek is geschreven door medewerkers van het Centrum voor parlementaire Geschiedenis (CPG). Sinds kort ben ik bestuurslid van het CPG. Ik ben Eimert van Middelkoop opgevolgd die maandag ook afscheid nam. Tijdens de presentatie van het boek sprak ook oud-minister-president de Jong (hij was staatssecretaris van Marine in het kabinet De Quay). De Jong is inmiddels 92 jaar oud. Tweemaal zo oud als ik zelf! Hij vertelde onder meer dat hij als minister-president mollen had gevangen bij het Catshuis. Zelfs een keer tien in een weekend. Een geweldig verhaal. Tijdens de kabinetsonderhandelingen heb ik wekenlang in het catshuis gezeten. Mij was toen opgevallen dat het gazon behoorlijk beschadigd was door enthousiaste mollen. De laatste keer dat ik in het Catshuis was, viel het me juist op dat het gazon er weer piekfijn uitzag. Zou de Jong nog een keer langs geweest zijn?

Donderdag heb ik zelf nog een boek uitgereikt. Het parlementaire jaarboek van de ChristenUnie aan vier nieuwe vrienden van de fractie. In 2003 zijn we gestart met de vrienden van de fractie. Inmiddels hebben we er circa 6000. Deze vrienden steunen ons financieel, worden jaarlijks een keer ontvangen (als ze dat willen tijdens de Vriendendag) en krijgen een jaarboek. Dit was al het derde exemplaar. Op deze manier verantwoorden we ons ook naar onze achterban. Het is weer een fraai boek geworden. er staan ook interviews in met de journalist Paul Witteman, de schrijver Jan Siebelink en de Deventer ChristenUnie-burgemeester Heidema. Zeer de moeite waard.

Cynthia Ortega heeft de afgelopen weken hard gewerkt. Extra hard, mag ik wel zeggen. Als lid van de parlementaire onderzoekscommissie Onderwijs heeft ze de afgelopen weken openbare verhoren gehad. Deze week ook nog even gecombineerd met de behandeling van de begroting NAAZ (Antillenbegroting). Ik heb veel waardering voor haar inzet. Chapeu, Cynthia.

deze week zelf nog deelgenomen aan het debat over het lerarenbeleid. Een belangrijk debat. Al was dat niet te merken aan de (geringe) media-aandacht ervoor. Er zal meer dan een miljard euro extra in lerarenbeleid worden gestoken. Dat is ongekend veel. Ik ben daar enthousiast over geweest. Ik vind de aandacht voor het verminderen van werkdruk in het onderwijs nog te gering. Daar zal ik bij de behandeling van de onderwijsbegroting van komende week nog verder bij stil staan. Ter voorbereiding op de behandeling  van deze begroting heb ik deze week nog enkele gesprekken gevoerd. Ook heb ik enkele (onderwijs) interviews gehad.

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '8 december - week 49 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.