12 april - week 15 - 2008

zaterdag 12 april 2008 20:12

Over afwisseling had ik deze week opnieuw niet te klagen. Van een gesprek met een logopodiste ('kunt u iets hardop roepen'), een dinerbijeenkomst met betrokkenen bij het Akkoord van Groningen (kennisinstellingen uit de stad Groningen), lunchgesprekken met de ministers Hirsch Balin en Rouvoet, opnamen voor Raymann is Laat, een bezoek aan PSV-Fiorentina (op uitnodiging van de NOS), diverse gesprekken over het rapport van de commissie Dijsselbloem, een bruiloftdienst van medewerker Frank met zijn Tineke, deelname aan discussieprogramma Tros Kamerbreed tot opnamen voor een klassiekradioprogramma van Urk FM. Ik bedoel maar. Eindelijk thuisgekomen nu even tijd maken voor mijn wekelijkse weblog. Je zou toch eens een aflevering missen, nietwaar. Dat kan echt niet.

De week begon zoals altijd met de rustdag. Heerlijk. Ik kan het niet genoeg benadrukken. De tas met paperassen blijft echt dicht. Geen mails, geen mobiel. Ik heb het er wel eens met collega's over die dan aangeven daar wel wat jaloers op te zijn. Gewoon doen, is dan mijn advies. Prachtige kerkdiensten meegemaakt. Vooral de jeugddienst in de middag was ontroerend. En echt niet alleen vanwege het feit dat mijn dochter Lotte (15) de dienst mede aan elkaar mocht praten. Dat deed me overigens wel wat.

Maandagochtend eerst in alle vroegte hardgelopen en daarna naar den Haag. Ik praat bij met André Rouvoet. Wat heeft hij het als minister druk. Over dat onderwerp had hij in het weekend daarvoor een interview gegeven aan het Algemeen Dagblad. Maar dan over de drukte waar jongeren mee te maken hebben. Ik ben blij met dat soort interviews. Het is goed dat hij als verantwoordelijk minister voor jeugd en gezin dit soort zaken op de agenda zet. Net zo goed als minister Hirsch Ballin enkele dagen daarna met een onderwerp als criminaliteit in de categorie twaalf minners. Dit mogen we van ministers verwachten. Uiteraard met daaraan gekoppelt hun oplossingen voor gesignaleerde problemen.

Maandagmiddag een gesprek met een logopodiste gehad. Dat hebben we voor alle fractieleden geregeld. Het gebruik van de stem is belangrijk in ons werk. Daar kun je wel wat professionele tips bij gebruiken. We gaan er overigens nog mee door.

Dinsdag weer een wat rommelige dag. Zoals altijd, overigens. Fractievergadering, overleg in coalitie, stemmingen, het voeren van gesprekken over actuele politieke onderwerpen met enkele betrokkenen. De dag vliegt weer voorbij. Dat geldt ook voor de woensdag die voor mij vooral in het teken van het rapport van de commissie Dijsselbloem staat. Volgende week is het debat. Ik ben woordvoerder en wil de tekst zelf schrijven. Het zat al in mijn hoofd, maar het moet nu echt op papier. Daar begin ik dan ook mee. Gelukkig vloeien de zinnen redelijk vloeiend uit mijn 'pen'.  Ook enkele gesprekken gevoerd over de inhoud van het rapport. Ondermeer met Kars Veling, die nog door de commissie gehoord is. Met hem deel ik een aantal ervaringen uit de tijd dat de onderwijsvernieuwingen (basisvorming, vmbo, tweede fase) werden ingevoerd. Goed om dat nog eens op te frissen.

Woensdagavond ben ik bij de opnamen voor Raymann is Laat. Dat programma wordt zaterdagavond uitgezonden. Ik ben benieuwd wat ze er van gemaakt hebben. Er kwamen andere onderwerpen aan de orde dan van te voren was aangegeven. Goede training in flexibiliteit. Ook interviews gehad met o.a. het NRC Handelsblad, de Volkskrant en ik was te horen bij het programma Tros Kamerbreed. Een fijn programma om aan mee te werken. Je krijgt er tijd om iets te zeggen, de onderwerpkeuze gaat verder dan de waan van de dag en de beide presentatoren (Kees Boonman en Margriet Vroomans) weten ook waar ze het over hebben. Leuk ook dat collega Paul Kalma (PvdA) erbij was.

De ChristenUnie had deze week overigens niet te klagen over media-aandacht. Zo kon Joel Voordewind  in de Ochtenden uitleg geven over zijn reis naar Noord-Irak. Ook was hij te zien in 'De Wereld Draait Door' met het onderwerp Olympische Spelen. Werden we enkele weken nog weggehoond met ons suggestie om te overwegen niet deel te nemen aan de openingsceremonie van de OS vanwege de slechte mensenrechtensituatie, nu begint er in heel Europa en ook daarbuiten veel meer in beweging te komen.  

Esmé was o.a. in het nieuws vanwege de vrijdagopening van de Telegraaf dat het kabinet wil gaan bevorderen dat vrouwen meer borstvoeding gaan geven. Enkele maanden geleden is een motie van Esmé over dit onderwerp aangenomen en naar nu blijkt is minister Klink bezig met de uitvoering daarvan. Merkwaardig om te zien dat mensen dit direct als betutteling opvatten. Niemand wordt verplicht om borstvoeding te geven als er een baby is. Wel weten we dat het vanwege de volksgezondheid en de moeder-kindbinding een goede zaak is én dat veel vrouwen belemmeringen ervaren om het lang vol te houden. Mooi toch als je daar iets aan kan doen. Hoezo, betutteling? ik kan het woord eigenlijk niet meer horen. Wat een goedkope reflex. Zou men dat ook gezegd hebben als - pak hem beet - de VVD dit voorstel gelanceerd zou hebben?

Ernst Cramer was in het nieuws omdat hij als waarnemend voorzitter het kamerlid Graus (PVV) volkomen terecht het woord ontnam. Dit kamerlid presteerde het om een collega van een beginnende vorm van dementie te betichten. Ongelofelijk. Prima dat ook collega Remkes deze week aandacht vroeg voor het taalgebruik in de Tweede Kamer. We hebben een voorbeeldfunctie die we serieus moeten nemen. 

Donderdag was de vice-voorzitter van de Raad van State, de heer Tjeenk Willink, in het nieuws vanwege het voorwoord dat hij bij het jaarverslag van de Raad van State heeft geschreven. Hij heeft ondermeer iets geschreven over de te sterke binding tussen regeringspartijen en het kabinet. Ik ben door een aantal media gevraagd daarop te reageren. Graag. Als fractievoorzitter van een  regeringspartij is dat voor mij een onderwerp dat me ook vaak bezighoudt. Een binding aan een coalitieakkoord vind ik logisch. Je moet toch afspraken maken voor de periode waarin je met elkaar aan het werk gaat. Het streven moet er wel op gericht zijn de afspraken niet omvangrijker te maken dan strikt noodzakelijk is.

Bij de uitvoering van het regeerakkoord moeten de regeringfracties 'hun' kabinet kritisch blijven volgen. En zeker over zaken waarover geen afspraken zijn gemaakt moet men vrijuit kunnen spreken. Ik geloof dat ik kan stellen dat de fractie van de ChristenUnie dat bij een aantal onderwerpen ook met enige regelmaat heeft gedaan in het afgelopen regeringsjaar. Ik herinner me zelfs nog reacties vanuit het kabinet daarop. Dat wordt echt niet altijd gewaardeerd, maar is wel inherent aan de verschillende posities en verantwoordelijkheden die regering en parlement dragen. Ik ben dus ook niet van plan daarmee te gaan stoppen. Al moet het geen doel inzichzelf worden.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '12 april - week 15 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.