26 april - week 17 - 2008

zaterdag 26 april 2008 17:20

Het kabinet heeft gisteren de bespreking over de voorjaarsnota afgerond. Ze waren nog redelijk op tijd klaar. Dat vind ik een goed teken. In de dagen voor de ministerraad werd er al druk gespeculeerd. Vooral over mogelijke ingrepen in de kinderopvangregeling. Er zou met name iets gedaan moeten worden aan de betaalde opvang door opa's en oma's van hun kleinkinderen, zo konden we overal lezen. Alsof dat de hoofdoorzaak van de stijgende kosten zou zijn. Ik vind het prima dat er naar de kinderopvangregeling gekeken wordt. Als kosten onbeheersbaar worden, dan vraagt dat bestuurlijke aandacht. Wat de ChristenUnie betreft kijken we eerst eens kritisch naar de oudertabellen. Ook mag er gekeken worden naar een betere regeling voor de informele kinderopvang. Als de afspraak over de informele kinderopvang uit het coalitieakkoord maar uitgevoerd wordt. Keuzevrijheid voor ouders. Daar hechten we als ChristenUnie zeer aan. We zullen zien waar het kabinet de komende maanden mee zal komen.

In de aanloop naar de voorjaarsnota heb ik veel gesprekken gevoerd. Het is wel van belang om als ChristenUnie te weten wat je wilt bij dit soort besprekingen. In eerste instantie vooral een zaak van onze bewindspersonen, maar ze moeten wel weten hoe de fractie er in staat. Deze week ook nog een gesprek gehad met de collega fractievoorzitters van de coalitiepartijen, onze financiele woordvoerders en de bewindspersonen van financien. De pers had er lucht van gekregen en stond in grote getale voor de deur van de vergaderkamer. Wat gaat u doen, werd me gevraagd. Even een kopje koffie drinken, was mijn reactie. Dat hebben we ook gedaan. En wat heen en weer gepraat. Zo krijg je ook een beeld van de opvattingen van anderen. Niet onbelangrijk als je er uiteindelijk samen uit moet komen.

Het beeld van Wouter Bos als minister van financien is inmiddels gezet. Hij houdt de hand stevig op de knip, maar weet wel op het juiste moment te bewegen. Ik vind dat hij het goed doet. Minister Vogelaar heeft nog wat meer moeite om haar rol te vinden. Haar beeldvorming is ook slecht. Dat heb je niet helemaal zelf in de hand. Ik vind het  erg vervelend voor haar wat er in de afgelopen week gebeurde. Wat een onnozel filmpje op GeenStijl.nl allemaal niet voor gevolgen kan hebben. Er is geen verband tussen beiden, maar fijn dat ze deze week extra geld voor de aanpak van de wijken heeft gekregen.

Ik las overigens ergens de omschrijving "brutaal, respectloos en vaak negatief" over Castricum, de GeenStijl-interviewer van Vogelaar. Persoonlijk heb ik die Rutger Castricum ook al een keer mogen ontmoeten (nieuwjaarsreceptie Perspectief) en deze kwalificatie komt aardig in de buurt van mijn ervaringen. Je zult er echter rekening mee moeten houden dat dit soort 'journalisten' overal kan opduiken. En de impact van hun respectloos handelen in deze tijd van nieuwe media kan -zoals ik eerder aangaf - groot zijn.

Vrijdag ben ik aanwezig geweest bij de uitreiking van koninklijke onderscheidingen in mijn woonplaats Zwolle. Twaalf mensen kregen een lintje. Waaronder Paul Harmens met wie ik verbonden ben door de Stichting Zwolle 1940-1945. Paul heeft jarenlang enorm veel materiaal verzameld over de tweede wereldoorlog in Zwolle. Materiaal dat we inmiddels ondergebracht hebben bij het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Zeer verdiend dat hij een lintje heeft gekregen. Ook Annet Roeters, de nieuwe inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie, kreeg een lintje. Leuk om ook daar bij te kunnen zijn.

Woensdagavond heb ik nog een spreekbeurt gehouden in Bergambacht. Oud RPF-fractievoorzitter Meindert Leerling nam afscheid als voorzitter van de plaatselijke kiesvereniging. Naar de mens gesproken zijn laatste politieke functie. Leuk om daarbij te kunnen zijn. Namens de fractie heb ik hem nog een kadootje gegeven.

De SGP vierde deze week haar negentigjarige jubileum. Van der Vlies en van der Staaij stonden donderdagmorgen sinaasappels uit te delen bij de hoofdingang van het gebouw van de Tweede Kamer. Omdat ik de achteringang had genomen is deze vitaminestoot mij ontgaan. Ik feliciteer de SGP van harte met dit jubileum.

En nu is het mei-reces. Ik heb me voorgenomen om daar goed van te gaan genieten. De komende week gaan we er zelfs even tussenuit. Dat betekent volgende week ook even geen weblog.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '26 april - week 17 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.