8 november - week 45 - 2008

zaterdag 08 november 2008 16:48

Vrijdag ben ik weer geland op Nederlandse bodem. Ik kijk terug op een bijzondere week in de Verenigde Staten. Ik maakte deel uit van een zeer gevarieerd reisgezelschap (vertegenwoordigers uit de media, wetenschap, bedrijfsleven, openbaar bestuur) en ons programma kende ook veel afwisseling. Dat alles in de context van een wel zeer bijzondere presidentsverkiezing. Ik had het niet willen missen. Barack Obama is uiteindelijk de 44e president van de VS geworden. Hoewel ook ik twijfels bij een deel van zijn opvattingen heb (vooral de medisch-ethische opvattingen), begrijp ik de keuze van het merendeel van de Amerikaanse bevolking. Acht jaar Republikeins beleid heeft het land weinig goeds gebracht. Op diverse terreinen staat de VS op grote achterstand. Het zal nog een zware klus voor Obama worden om daar verandering in aan te brengen. Iedere politieke toespraak in de VS wordt afgesloten met een 'God bless America'. 'God bless Obama' is nu ook wel op zijn plaats.

In de VS heb ik een aantal bijzondere ontmoetingen gehad. Bijzonder vond ik bijvoorbeeld het bezoek aan het hoofdkwartier van CNN in New York. CNN richt zich steeds meer op politiek nieuws. De professionele wijze waarop men dat deed heeft indruk op me gemaakt. Bijzonder vond ik ook een bezoek aan het stadhuis van New York. Burgemeester Bloomberg heeft zijn werkplaats midden tussen zijn medewerkers. Wat een statement wordt daarmee afgegeven.

Bijzonder was ook een bezoek aan Greenberg Quinlan Rosner Research in Washington. Een bedrijf dat campagnes ondersteunt en daar internationaal (in 80 landen) veel ervaring mee heeft. Onderm meer met campagnes van Clinton, Blair, Mandela, Schröder en Barak. Stan Greenberg en Jeremy Rosner kwamen zelf ons iets vertellen over ons werk. Meest bijzonder was toch wel de gelegenheid die we kregen om aanwezig te zijn bij de laatste campagnebijeenkomst van Obama in Virginia. Daar sta je dan tussen circa 100.000 mensen. Lang wachten, maar uiteindelijk live een mooie toespraak van Obama gehoord. Wat kan die man speechen.

Niet onvermeld mag worden de festiviteiten in de straten van Washington nadat duidelijk was geworden dat Obama president geworden was. De hele stad stond op zijn kop. We zijn nog naar het Witte Huis gelopen. Daar stonden duizenden mensen voor de hekken van het presidentiële verblijf. Gillen, juichen, huilen, lachen. Alles was te zien. Wat een ontlading. Bijzonder vond ik overigens ook de slottoespraak van McCain. Het getuigt van groot leiderschap als je dat op deze manier doet. Klasse! Als hij zo in de campagne had gestaan, was het voor Obama nog een stuk lastiger geworden.

Ik vond het ook bijzonder om met een deel van delegatie op zondagmorgen naar de Redeemer Presbyterian Church te gaan. Daar zaten ook mensen tussen die niet iedere week een kerk van binnen zien. De dienst onder leiding van de bekende ds. Tim Keller maakte indruk. Net voor de dienst hebben we hem nog even de hand kunnen schudden. Zijn laatst verschenen boek 'In alle redelijkheid. Christelijk geloof voor welwillend sceptici' kan ik iedereen van harte aanbevelen. Het boek is uitgegeven door uitgeverij van Wijnen uit Franeker.

De fractie heeft het in de afgelopen week heel erg druk gehad. Met name ook vanwege de begrotingsbehandelingen. Ed (justitie) en Esmé (vws) waren nu aan de beurt. Klasse hoe ze het gedaan hebben. Volgende week is Joel aan de beurt (ows, jeugd&gezin).

Ik zal zelf volgende week ook weer vol aan de bak moeten. Om te beginnen maandag staat mijn agenda al overvol. Uitlopend op een spreekbeurt in Velsen. Ook de rest van de week is er weer van alles te doen. Geen probleem. Ik vind het nog steeds een voorrecht om dit werk te mogen doen.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '8 november - week 45 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.