Verlichtingsfundamentalisten

woensdag 30 november 2005 13:58

Er is een aantal reacties gekomen op het berichtje in de Leeuwarder Courant van gisteren. Mensen hebben zich verbaasd over en zelfs gestoord aan de kop boven het verslag van de bijeenkomst van de ChristenUnie in Joure van afgelopen maandag: "André Rouvoet: ongelovigen gevaarlijker dan moslims." Tja, daar kan ik mij goed voorstellen.

Deze reactie is ook gepubliceerd op de website van de Leeuwarder Courant.

Er is een aantal reacties gekomen op het berichtje in de Leeuwarder Courant van gisteren. Mensen hebben zich verbaasd over en zelfs gestoord aan de kop boven het verslag van de bijeenkomst van de ChristenUnie in Joure van afgelopen maandag: "André Rouvoet: ongelovigen gevaarlijker dan moslims." Tja, daar kan ik mij goed voorstellen.

Eerlijk gezegd was ik zelf ook ‘not amused’ toen ik dinsdagmorgen die kop zag, zeker omdat er wordt gesuggereerd dat ik dit letterlijk zo gezegd zou hebben. Wie mij en de ChristenUnie een beetje kent, kan weten dat dit natuurlijk niet het geval is. Wat heb ik dan wel gezegd? Niets anders dan wat ik vorige week tijdens een toespraak ter gelegenheid van de presentatie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis heb gezegd (zie www.andrerouvoet.nl), namelijk dat ik de ‘Verlichtingsfundamentalisten’, die zich met een bijna religieuze gedrevenheid inspannen om alles wat met religie en geloof te maken heeft uit het publieke debat te bannen, momenteel een grotere bedreiging vindt voor de democratie en voor de vrijheid van burgers om naar hun overtuiging te leven en te handelen, dan de gemiddelde moslim, die door bepaalde politici en politieke partijen nogal nonchalant in de hoek van ‘gevaarlijke fundamentalisten’ wordt gezet. En dan heb ik het uiteraard niet over de moslimextremisten, die hun geloof misbruiken om geweld en haat te legitimeren. Dat kunnen we op geen enkele wijze tolereren en daar moeten we dus heel beslist en keihard tegen optreden.

Maar dat is geen reden om iedere moslim of - breder - iedere gelovige het recht te ontzeggen om naar zijn of haar diepste overtuigingen te leven en te handelen, óók in de politiek! En dat is precies wat politici van D66, LPF en ook de VVD aan het doen zijn. Denk alleen maar aan de voortdurende aanvallen op het bijzonder onderwijs (artikel 23 van de Grondwet). Verder heb ik in antwoord op vragen gesproken over de mogelijkheden tot samenwerking met een eventuele moslimpartij, als die al ooit zou worden opgericht.

Ik heb er allereerst geen misverstand over laten bestaan dat er een heelde principiële kloof bestaat tussen christenen en moslims: het geloof in Jezus Christus als Zoon van God is principieel scheidend. Dat neemt niet weg dat ik de indruk heb dat een (niet-extremistische) moslimpartij ten aanzien van een aantal - voor christenen - belangrijke thema's (huwelijk en gezin, bescherming van het leven, gemeenschapszin, drugs, openbare zeden) dichter bij een partij als de ChristenUnie zou staan en dus in aanmerking zou komen voor adhoc bondgenootschappen dan een fanatiek libertijnse en antireligieuze partij als D66.

In dit verband heb ik ook mijn zorgen uitgesproken over de huidige richtingenstrijd binnen de VVD: als de VVD zou kiezen voor de lijn-Hirsi Ali in plaats van voor de gematigd-liberale lijn-Wiegel, dan hebben we te maken met twee partijen die op het punt van de betekenis van geloof voor het publieke leven als scherpslijpers hebben ontpopt... Kortom: de kop in de Leeuwarder Courant was nogal misleidend. Ik vertrouw erop dat ik hiermee de vertekening die daardoor is opgetreden over mijn toespraak van maandag de wereld uitgeholpen heb. André Rouvoet

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Verlichtingsfundamentalisten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.