week 44 - 2005

zaterdag 05 november 2005 15:32

Ik vind het overigens prima als deze crime-fighter mee gaat doen aan de verkiezingen. Dat is beter dan al meer dan twintig jaar bewust geen gebruik maken van ook aan hem toevertrouwde democratische rechten. De proclamatie vertoont overigens weinig samenhang. Het komt over als een wat bij elkaar geharkt aantal programmapunten. Met een hoog D66-gehalte.

De eerste werkdag van deze week stond mede in het teken van Peter R. de Vries. Hij rolde een zogenaamde proclamatie uit en gaf daar op een wat padvinderachtige wijze een toelichting bij. Echt warm kon ik er niet van worden, maar hier wreekt zich misschien het feit dat ik nooit bij de padvinderij heb gezeten. Ik vind het overigens prima als deze crime-fighter mee gaat doen aan de verkiezingen. Dat is beter dan al meer dan twintig jaar bewust geen gebruik maken van ook aan hem toevertrouwde democratische rechten. De proclamatie vertoont overigens weinig samenhang. Het komt over als een wat bij elkaar geharkt aantal programmapunten. Met een hoog D66-gehalte. Toeval of niet, D66 keldert direct een paar zetels in de peilingen.
 
Een Nipo-peiling zal overigens 16 december pas duidelijkheid geven of Peter R. de Vries echt verder zal gaan. Dit komt over als een creatief bedachte exit-strategie. Wie legt nu zijn politieke lot in handen van het Nipo? Je gaat ervoor of niet. Gepensioneerd politiewoordvoerder Klaas Wilting was vandaag nog op de radio (Tros-Kamerbreed). Recht door zee en daadkracht, daar ging het bij PRDV om. De vernieuwing spat eraf.
 
Debat op 1 (zaterdagavond Nederland 1) wilde overigens dat iemand van de ChristenUnie met Peter R. de Vries in debat zou gaan over zijn voorstel om het bijzonder onderwijs niet meer te financieren. Als woordvoerder onderwijs had ik dat graag gedaan. Maar helaas, Peter R. de Vries wil niet over dit onderwerp in debat, zo werd ons gemeld. Welke peiling zal daar nu weer te grondslag aan liggen.
 
Deze week wel in debat geweest met minister Brinkhorst. Ik maakte hem mee tijdens de behandeling van de begroting EZ. In zijn geheel eigen stijl verzorgde hij de beantwoording. Ik kreeg sterk de indruk dat hij zich nauwelijks had voorbereid. De bij interrupties gestelde concrete vragen werden allemaal doorverwezen naar de 2e termijn. Tja. Een reis door India met enkele captains of industry en een ontmoeting met president Poetin is natuurlijk veel interessanter dan met een aantal EZ-woordvoerders debatteren.
 
Staatssecretaris van Gennip had het niet gemakkelijk. En dat had niet alleen met haar zwangerschap te maken. Ze is weinig overtuigend. Al doet ze haar best. Ik heb zelf in haar richting onder meer ingezet op de scheepsbouw en kreeg steun van een meerderheid van de Tweede Kamer voor een motie. Ook nog een motie ingediend over RFID. Het is ongelofelijk stil in den Haag rond deze technologie. Daar moet verandering in komen. Er zitten nogal wat privacy-aspecten aan deze technologie vast. Dat kunnen we niet aan zelfregulering van de markt overlaten. De tekst van mijn bijdrage tijdens deze begrotingsbehandeling is terug te vinden op www.christenunie.nl.
 
Deze week ook nog een begin gemaakt met een debat over openbaarheid van topinkomens. Er komt een wettelijke verplichting tot openbaarheid voor de (semi)-publieke sector. Ook de corporaties gaan daar onder vallen. Ik ben daar voor. Al is het jammer dat het nodig is. GroenLinks en SP ondernemen op het allerlaatste moment pogingen om nu ook de maximering van topsalarissen in dit wetsvoorstel te krijgen. Kort geleden is daarover een motie van D66 aangenomen (ook met steun van de ChristenUnie) en de regering is verzocht daarover in december met voorstellen te komen. Ik ben bang dat ze met deze poging het broze draagvlak voor maximering van topsalarissen in gevaar brengen. Je kunt soms wel eens te gretig zijn.
 
Deze week twee interviews gehad. Eén over de veiligheidssituatie bij en op de Westerschelde. De provincie Zeeland heeft daarover al vanaf mei een rapport liggen, dat nog steeds niet aangeboden kan worden aan de ministers Peijs en Remkes. Reden: beide ministers overleggen nog steeds over de aanbiedingsbrief. Wie verzint zoiets? Ondertussen doen zich regelmatig erg gevaarlijke situaties op de Westerschelde voor. Enige urgentie voor dit onderwerp (bij veiligheid telt iedere seconde) is dus wel op zijn plaats. Ook een interview over de HSL-Zuid. Volgende week gaan we daarover weer in debat met minister Peijs. De messen zijn al geslepen.
 
Geslepen messen zullen waarschijnlijk ook in de buitenwijken van Parijs te vinden zijn. Ongelofelijk wat daar gebeurt. In de nacht van vrijdag op zaterdag gingen er zelfs 900 auto’s de brand in. Daar lopen ook mensen rond die vuur kunnen maken. Zijn dergelijke situaties nu het gevolg van een falend stedenbeleid?
 
Schokkend was deze week het nieuws over minister Verdonk. Er zou op het raam van haar werkkamer geschoten zijn. Dat is ernstig. Het is overigens nog niet bekend of het daadwerkelijk om kogelinslagen gaat. Balkenende moest zijn woorden over een schietincident ook al weer intrekken. Laten we het onderzoek daarover eerst maar even afwachten. Het is niet het enige onderzoek waar Verdonk op wacht. Er komt nog iets over asielzoekers uit Congo en IND-documenten die liggen op plaatsen waar ze niet horen. En het onderzoek naar de brand op Schiphol waarover ze deze week in de Tweede Kamer opnieuw aangaf dat er adequaat gehandeld was. ‘Never a dull moment’ bij deze minister.
 
Balkenende koos er deze week voor zelf naar Amsterdam te gaan i.v.m. de herdenking van de moord op Theo van Gogh. Het feit dat hij dat vorige jaar niet gedaan had, wordt hem nog steeds nagedragen. Ik vond dat hij het deze week netjes deed. Theodor Holman denkt daar anders over. Wanneer zal het bij zo’n man wel goed zijn?
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 44 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.