16 mei - week 20 - 2009

zaterdag 16 mei 2009 16:33

De eerste vergaderweek na het meireces was weer een week vol met afwisseling. De Tweede Kamer begon direct met het aanvragen van 'slechts' vijf (spoed) debatten. Zo, we zijn weer van straat. Toch ben ik deze week zelf veel op pad geweest. Ik had een groot aantal spreekbeurten in de agenda staan. Zo was ik onder meer in Deventer, Staphorst en op Urk. Laatstgenoemde bijeenkomst stond in het teken van de Europese Verkiezingen.

Ja, die verkiezingen komen er nu snel aan. De campagnebus toert door het land. Deze week was onze lijsttrekker Peter van Dalen en zijn mensen onder meer in Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland. De afsluiting in Flevoland werd op Urk gehouden. Dat is om meerdere redenen bijzonder. Onder meer vanwege het feit dat 91 procent op Urk destijds (terecht) tegen de Europese grondwet heeft gestemd. Het was een goede avond.

Ik vind dat nationale politici terughoudendheid moeten betrachten bij deze campagne. Maar het is wel goed de campagne te ondersteunen. Als ChristenUnie hebben we zowel in de formatie als daarna met overtuiging de nee-stem van veel kiezers vertolkt. Het is goed om uitleg te geven over de wijze waarop dat gebeurd is. Ik merk dat de realistische wijze waarop wij naar Europa kijken aanslaat bij veel mensen. Dat is fijn. Nu moeten we er wel voor zorgen dat mensen ook daadwerkelijk 4 juni de gang naar het stemlokaal maken. En dat is bij deze verkiezingen niet vanzelfsprekend.

Op Curacao is de gang naar de stemlokalen afgelopen vrijdag goed gemaakt. Cynthia Ortega, onze woordvoerder op dit terrein, heeft vrijdagnacht tot 05.00 uur op het randje van haar stoel gezeten. Zo spannend was het. De voorstemmers van het referendum over de bestuurlijke vernieuwingen hebben uiteindelijk een nipte meerderheid behaald. Daar ben ik blij mee. Al zal er nu wel veel geinvesteerd moeten worden in de onderlinge verhoudingen. Het referendum heeft het eiland (maar ook de Antillianen in Nederland) tot op het bot verdeeld. Ik hoop dat men dit met elkaar kan opbrengen.

Mijn spreekbeurt in Deventer ging over actuele politieke zaken. Altijd fijn om met de achterban hierover in gesprek te gaan. Ik proefde veel steun voor onze inzet. Dat stimuleert. Een dag later was ik in Staphorst om te spreken voor de plaatselijke afdeling van de Bond tegen het Vloeken. Dat was voor mij voor het eerst. Ik heb met hen gesproken over de discussie over artikel 147 WvS,  het verbod op smadelijke godslastering. Deze discussie is in de Tweede Kamer nog niet afgelopen. Het maakte bij de aanwezigen veel los. Goed om dan daar met elkaar over van gedachten te kunnen wisselen.

Vrijdagmorgen was ik weer vroeg op pad. Nu naar Amersfoort om te spreken op een bijeenkomst van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Ik heb mijn gedachten laten gaan over de aanpak van de kredietcrisis en hoe we daar naar de toekomst verder mee om zouden moeten gaan. Gemakshalve verwijs ik naar een verslag over deze bijeenkomst in het Nederlands Dagblad. http://www.nd.nl/artikelen/2009/mei/15/genoegen-nemen-met-minder-welvaart 

Ik blijf het van belang vinden dat we ook na het uitbrengen van het crisisakkoord blijven nadenken over dit soort onderwerpen. Fijn dat mijn partij daar zo actief in is. De laatste cijfers van het CBS geven ook aan dat we er nog steeds niet zijn. Het laatste wat we nu moeten doen is denken dat we weer kunnen over gaan tot de economische orde van de dag.

Zaterdagmorgen ben ik nog met mijn collega's Halsema en Hamer te gast geweest bij Tros Kamerbreed. Ook daar gesproken over de crisis en het vrijdag naar buiten gekomen verantwoordingsverslag van het kabinet. Daaruit blijkt dat het kabinet goed op stoom ligt. Maar ook hier geldt dat men niet moet gaan achterover leunen.

Zaterdagmiddag eindelijk even tijd voor thuis. Ik ben gezellig op de heide gaan wandelen met Marjette. Ook hebben we nog even een kopje koffie gedronken in Heerde. Bij terugkomst bij onze auto zat er een briefje onder de ruitenwisser. 'Helaas een ongelukje'. Jawel,  flinke schade aan de achterzijde van de auto. Even slikken. Dat gaan we vanavond ook doen in Zeewolde. Daar zullen de chef-koks Ernst Cramer en Ed Anker (in het dagelijks leven kamerleden voor de ChristenUnie) een geweldige maaltijd gaan voorzetten aan de fractie. Ik verheug me er nu al op.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '16 mei - week 20 - 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.