Een anker slaan voor de toekomst

vrijdag 17 december 2010

Een fractieteam moet zich bezighouden met visievorming en strategieontwikkeling. Dat zal iedereen die politiek actief is beamen. Maar vaak laten fracties zich begraven onder alle stukken die de ambtenaren over hen uitstorten.
Ron de Rover, fractievoorzitter en daarnaast trainer voor de kaderschool, heeft wel een idee waarom ambtenaren zoveel stukken produceren. “Ik verdenk ambtenaren ervan dat ze het erom doen. Als ze fracties bestoken met veel papier gaan die zich door alle details heen worstelen en zo blijven ze mooi rustig.”

De Rover zegt dit uiteraard gekscherend, maar legt wel een vinger op de zwakke plek van fracties: “Laat je niet begraven onder de stukken, maar zorg dat je je eigen anker slaat voor de toekomst: formuleer je visie en bepaal je strategie. Als je daarop focust kun je de stukken van de ambtenaren op een heel andere manier lezen.”  Daarom heeft de kaderschool een Visie- en strategietraining opgenomen in het aanbod. Deze training is altijd op maat: elke lokale situatie is anders. In deze training slaat de fractie ankers voor de toekomst en kan op basis daarvan de koers bepalen. Ron de Rover geeft met regelmaat deze training en merkt steeds dat het fracties helpt om scherper kaders te stellen en eigen speerpunten te realiseren.

Om deze punten te kunnen realiseren is goede samenwerking van wezenlijk belang. De reguliere fractievergaderingen gaan over de inhoud en actuele politieke processen. De vraag of de manier van werken effectief is komt niet aan bod. “Het is goed even uit de hectiek van de dag te stappen en eens dieper te kijken naar jezelf en naar je fractie”. Ron de Rover stelt dat we dat als ChristenUnie nog niet zo gewend zijn: “We dragen het legaat van onze illustere voorgangers mee, die het geweten van de politiek waren en echte dossiertijgers. We moeten dat niet naar onszelf willen kopiëren als we dat niet zijn.”

In de Teamtraining van de kaderschool neemt een fractie de tijd om elkaar in de ogen te kijken, elkaars gedrag te leren begrijpen en te ontdekken waar elk persoon het best tot zijn recht komt. “Want werken met je kwaliteiten  levert energie op; een rol-offer, dat wil zeggen iets doen wat niet bij je past, kost energie.” Met het DISC gedragsprofiel krijgt ieder fractielid inzicht in zijn of haar eigen karakter en dat van de andere fractieleden. Dat kan confronterend zijn, maar tegelijk ook heel verhelderend.  Ook de teamtraining eindigt met een duidelijk plan, dat vaak gericht is op de ankers in de toekomst. “Als je weet waar je heen wilt, is het belangrijk de juiste mensen op de juiste plek te hebben zodat je samen het schip de goede kunt op kunt sturen”.

Annerieke Pruim in Denkwijzer 4/2010

« Terug

Reacties op 'Een anker slaan voor de toekomst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.