Naar een hoger niveau met de Verdiepingscursus

Verdiepingscursus Veenendaalmaandag 20 december 2010

Maandagavond half acht, het is donker buiten. We verzamelen ons in de bibliotheek van Veenendaal die pas enkele weken geleden geopend is. Iets vroeger dan gewoonlijk, omdat we eerst op de foto gaan. Vanavond is de tweede van vier cursusavonden in dit mooi en modern vormgegeven gebouw. Het thema is deze keer: “Wat is christelijk-sociaal?”

Er is al veel over gezegd en geschreven. De Verdiepingscursus heeft niet de intentie een nieuwe visie naar voren te brengen maar wil deelnemers juist laten kennismaken met de ontwikkeling van het christelijk-sociaal gedachtegoed, zeg maar van (Abraham) Kuyper tot (Roel) Kuiper. Dan gaat het vooral over de relatie tussen overheid, samenleving en individu. Wie mag of moet zich met wie bemoeien en op welk gebied? Hoever mag of moet die bemoeienis gaan, en met welk recht? Vragen die voor iedereen interessant kunnen zijn omdat we allemaal in allerlei sociale verbanden deel uitmaken van die samenleving. En niet minder voor degenen die zelf ook nog eens deel uitmaken van een overheid.

Deze keer is de Verdiepingscursus christelijk-sociale politiek door de kaderschool georganiseerd op aanvraag van de ChristenUniefractie van de Veenendaalse gemeenteraad. Net als de basiscursus “Welkom bij de ChristenUnie” kan de Verdiepingscursus aangevraagd worden wanneer er een groep van minimaal twaalf deelnemers gevormd is. Raadslid Engbert Stroobosscher: “Met onze fractie van acht personen, de steunfractie, onze wethouder en een paar bestuursleden hadden we al een groep bij elkaar die groot genoeg was en voldoende basiskennis bezat. Dit was voor ons echt een interessant aanbod.” 

Die aanwezige basiskennis is wel van belang voor het slagen van de verdiepingscursus. Die dan ook uitdrukkelijk een vervolg is op de genoemde basiscursus “Welkom bij de ChristenUnie”. In de basiscursus komen de basisprincipes, organisatie, geschiedenis en politieke standpunten van de ChristenUnie én de plaats van onze partij in het politieke landschap aan de orde. In drie avonden, dus daar wordt minder diep op de onderwerpen ingegaan.

De Verdiepingscursus biedt vooral een theoretische verdieping met veel achtergrondinformatie waardoor je meer inzicht krijgt, verbanden gaat zien en actuele situaties beter kunt duiden. De thema’s van de andere avonden zijn: hoe gaan geloof en politiek samen, wat betekent de huidige seculiere tijd voor christelijke politiek, en waar staat de ChristenUnie (voor)?

Rieke Elsenbroek, coördinator Opleiding, in Handschrift 6, 2010

« Terug

Reacties op 'Naar een hoger niveau met de Verdiepingscursus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.