ChristenUnie bepleit verbod op verkoop onder de kostprijs

Carla Dik koewoensdag 09 april 2014 11:36

De ChristenUnie wil dat er een verbod op verkoop onder de kostprijs wordt ingevoerd in Nederland. Kamerlid Carla Dik-Faber stelt dit vandaag aan de orde in de Landbouw & Visserij-raad. Dik-Faber: ,,Dit is niet alleen goed voor de boeren, maar ook voor behoud van een divers aanbod van kwalitatief goed voedsel. En de consument krijgt er beter voedsel van.”

De staatssecretaris gaf eerder aan dat Europese regels dit belemmeren, maar in Duitsland geldt dit verbod in ieder geval tot 2017. Dik-Faber: ,,Waarom kan in Nederland niet wat in Duitsland wel kan? Ook België wil graag vasthouden aan een verbod en Ierland wil het graag invoeren. Reden genoeg dus om in Nederland regelgeving te maken en dit onderwerp ook in Europa op de agenda te zetten!”

In ongeveer de helft van de EU lidstaten geldt al een verbod op verkoop onder kostprijs of inkoopprijs voor levensmiddelen. Het Europese Economisch Sociaal Comité (EESC) riep in februari 2013 alle Europese overheden op om paal en perk te stellen aan de misbruikpraktijken van de grote supermarktketens, en noemt hierbij het verbod als een goed voorbeeld. In Nederland is er niet zo’n verbod omdat de overheid dat niet ‘gunstig vindt voor de consument’.

Voedselschandalen

De laatste maanden zijn er veel voedselschandalen geweest, die het vertrouwen van consumenten in voedsel flink onder druk hebben gezet. Alom klinkt de roep om meer en beter toezicht, maar dit lost het onderliggende probleem niet op. Dik-Faber: ,,Als boeren en bedrijven in de voedselketen werken met (te) krappe marges, kan de focus te veel verschuiven naar efficiënte en maximalisatie van de productie en dat kan ten koste gaan van de voedselveiligheid.”

De ChristenUnie heeft eerder met succes ervoor gepleit dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) niet alleen kijkt naar de consumentenprijs, maar ook toeziet op een eerlijke margeverdeling in de keten. Daarvoor loopt nu een onderzoek in de pluimveesector.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie bepleit verbod op verkoop onder de kostprijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.