'Kleinschalige opvang door eerlijke verdeling azc's'

Asielzoekermaandag 11 januari 2016 11:42

De ChristenUnie wil dat er een verdeelsleutel wordt ingesteld voor de opvang van vluchtelingen over het hele land. "Doordat de asielzoekers over het hele land worden verspreid zal het gaan om kleinschalige opvang," zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in een interview met nu.nl. Met de evenredige verdeling van asielzoekers wil Voordewind aansluiten bij de verdeling die er als is voor vluchtelingen met een status. "Als de vluchtelingen toch al in die gemeenten aanwezig zijn zullen zij ook sneller integreren als ze daar mogen blijven zodra ze een status hebben. De begeleiding kan dan ook beter worden georganiseerd."

De ChristenUnie is al langer voorstander van kleinschalige opvang van vluchtelingen. Niet alleen is daar meer draagvlak voor, ook sluit het beter aan bij de draagkracht van gemeenten. "De aansluiting van vluchtelingen en integratie zal door de kleine opvang en lokale binding sneller van de grond komen. Dat is ook goed voor de lokale economie. Maar ik denk ook aan de voordelen die het heeft voor het stoppen van het rondreizen en het grote aantal verhuizingen voor bijvoorbeeld schoolgaande vluchtelingenkinderen. Het streven zou dan ook moeten zijn dat asielzoekers nadat ze een status hebben gekregen doorstromen naar een woning in dezelfde gemeente."

Voordewind stelt een verdeelsleutel voor naar inwonertal van de gemeente, met een bepaald aantal als minimum. Daarbij moet rekening worden gehouden met het al aanwezige aantal asielzoekers en bepaalde problematiek zoals die in de grote steden. Afwijkingen, bijvoorbeeld als gemeenten graag meer vluchtelingen opvangen, zijn mogelijk. 

"De kosten van de kleinschalige opvang kunnen in het begin iets hoger zijn, maar aan de andere kant zijn er weer lagere kosten door de verwachte snellere integratie," stelt Voordewind.

Voordewind verwacht bovendien minder lokale spanningen als verdeling volgens een eerlijke verdeelsleutel plaatsvindt. "Dan zijn discussies over de grootte van de aantallen vluchtelingen zoals in Oranje niet meer nodig."

« Terug

Reacties op ''Kleinschalige opvang door eerlijke verdeling azc's''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.