Asielzoekers Burundi voorlopig niet uitgezet

Joël Voordewind - Foto: Anne-Paul Roukemadonderdag 26 mei 2016 17:04

Asielzoekers uit Burundi worden voorlopig niet uitgezet vanwege de oorlogssituatie in het land. Die toezegging deed staatssecretaris Klaas Dijkhoff vandaag op vragen van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Voordewind pleitte al eerder om in individuele situaties uitzetting op te schorten.

In Burundi zijn sinds de presidentsverkiezingen van vorig jaar vele duizenden mensen op de vlucht geslagen en honderden vermoord. Vorige week werd er nog een gezin uitgezet naar het Afrikaanse land. Na aandringen van de ChristenUnie werd uitzetting afgelopen zaterdag voor een andere asielzoeker voorkomen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Natuurlijk gaat alle aandacht naar de vluchtelingen en onveiligheid in het Midden-Oosten, maar we mogen niet wegkijken als er ook in andere delen van de wereld verschrikkingen plaatsvinden. Met het terugsturen van vluchtelingen naar een dergelijk oorlogsgebied brengt Nederland hun levens direct in gevaar. Ik ben daarom blij dat de staatssecretaris voorlopig niet tot uitzetting overgaat.”

Nu is er alsnog duidelijkheid voor de Burundese vluchtelingen. Het kabinet kwam tegemoet aan de wens van de ChristenUnie om uitzettingen op te schorten tot het ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuwe veiligheidsanalyse heeft gedaan. Voordewind: “Dat zal de grote onveiligheidssituatie ongetwijfeld bevestigen.”

« Terug

Reacties op 'Asielzoekers Burundi voorlopig niet uitgezet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.