De Europese Unie: een waardengemeenschap

donderdag 16 juli 2009 22:22

Regelmatig komt er een column uit. Deze keer geschreven door Leon Huisman over de Europese Unie

Afgelopen juni: verkiezingen voor het Europese Parlement in Nederland. Het opkomstpercentage geeft geen echte blijk van warme gevoelens ten opzichte van Europa, namelijk 36,9%. Dat was 30 jaar geleden wel anders, opkomst toen was 58,1%! Wat is er veranderd?

Ongeveer 60 jaar geleden begon het Europese project uit de puinhopen van de tweede wereldoorlog. De kernwaarde waar dit op was gebaseerd: “nooit meer oorlog”. Het was deze gedachte die Europa immens populair maakte. Pijlers van het Europese huis werden bescherming van mensenrechten, democratie, vrijheid en tolerantie. Na de tweede wereldoorlog heeft Nederland niet meer te maken gehad met een bezetter, na 1989 is de angst voor een bezetting ook verledentijd geworden. Inmiddels lijken de idealen van Europa verwezenlijkt, we zijn in West-Europa gewend geraakt aan de vrede, tolerantie en vrijheid...gelukkig maar!

De Europese Gemeenschap wordt aan de andere kant steeds minder gezien als een gemeenschap van gelijke waarden en steeds meer als een gemeenschap die economische voorspoed brengt en nuttige bestuurlijke samenwerking. Natuurlijk brengt Europese samenwerking deze voordelen met zich mee en dat is iets waar we blij mee kunnen zijn, maar desondanks vind ik het ontzettend jammer dat onze partij de Europese verkiezingen vooral in is gegaan met de enkele constatering dat Europa ons voordelen biedt en "we er niet te verheven over moeten spreken als een waardengemeenschap".

Mensenrechten en tolerantie zijn nog lang niet vanzelfsprekend, ook niet op het Europese continent. De Bosnische oorlog eindigde slechts 14 jaar geleden. Oorlog en genocide in Europa, in een tijd dat dat onmogelijk leek. Nu nog schendingen van mensenrechten op het Europese continent, zoals de criminele behandeling van de Roma's in Roemenië en Italië en een falend rechterlijk systeem in Bulgarije. Buiten het Europese continent: een aanhoudend hoog aantal mensenrechtenschendingen in China, het land van de Olympische Spelen van 2007, folteringen in naam van een oorlog tegen het terrorisme en dreiging van zelfmoordaanslagen door extremisten zijn slechts voorbeelden.

De Europese geest was en is vrede, tolerantie en bescherming van mensenrechten. Dit zijn ook Christelijke waarden die nu nog bescherming behoeven. Laten wij dan toch weer een Europese Unie voorstaan die door samenwerking deze idealen met vuur en vlam kan uitdragen en beschermen. Een Europees huis dat binnen zijn eigen grenzen en daarbuiten sterk staat voor de Christelijke waarden die wij zo koesteren. Een Europese gemeenschap die juist wél een waardengemeenschap is.

Door: Leon Huisman

 

Wilt u reageren op dit artikel dan kan dat door hieronder een reactie achter te laten.

 

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht