4 november - week 44 - 2006

zaterdag 04 november 2006 20:02

Campagnevoeren is leuk, maar ook hard. Rutte kan daar inmiddels over meepraten. Het gaat niet zo goed met de VVD. En dan komt vanzelf de kritiek. Deze week zelfs uit eigen fractiegeleding. Van je vrienden moet je het maar hebben. Zaterdag is de VVD pas echt los gegaan. Tenminste, zo werd het gepresenteerd. Ik denk dat we niet moeten uitsluiten dat de VVD na vele jaren regeringspluche nu op weg is naar de oppositie.

De ChristenUnie is ook druk met de campagne. Dat geldt ook voor mij persoonlijk. Begin van de week nog in combinatie met het kamerwerk. Maandag was ik in den Haag voor de afronding van de begroting Verkeer en Waterstaat. Daarbij een mooi resultaat behaald. Een door ons met de PvdA ingediend amendement om te komen tot één landelijk klachtenloket OV werd door minister Peijs overgenomen. Niet slecht. ook een motie over internationaal treinvervoer (ingediend met PvdA en VVD) kreeg de steun van de meerheid van de Kamer. Concrete resultaten binnenhalen verveelt nooit.

Maandagavond was ik vlak bij Zwolle terug te vinden bij een grote bijeenkomst. Drie kiesverenigingen en een tweetal agrarische organisaties hadden op ons verzoek de geplande bijeenkomsten ineengeschoven. Dat betekende een overvolle zaal. Ik kreeg de ruimte voor een lezing en daarna was er een forumdebat met o.a. de burgemeester van Zwartewaterland, Arco Hofland, en ChristenUnie-statenlid Marian van den Bent. De op mij een goede indruk makende burgemeester Hofland wenste de ChristenUnie aan het eind van de bijeenkomst 8 zetels toe. Niet slecht voor een CDA-er! Laat thuis.

Dinsdagochtend ga ik niet naar den Haag. Ik ga naar Nieuwerkerk aan den IJssel (mijn geboorteplaats) waar die dag mijn oom Klaas begraven wordt. Mijn tante laat merken het fijn te vinden dat ik erbij kan zijn. Daarna naar den Haag. De laatste vergaderdag voor het verkiezingsreces. Het wordt uiteindelijk 02:00 uur in de ochtend voordat we klaar zijn. Tijdens de stemming (opnieuw) een mooi resultaat geboekt: mijn motie over de herinvesteringsreserve krijgt grote steun van de Kamer. Dat is goed nieuws voor boeren en tuinders die met hun bedrijf op slot zitten (bijvoorbeeld in reconstructiegebieden) en die door de fiscus dwars gezeten worden als ze 'vrijwillig' willen vertrekken. Ik sms het resultaat van de stemming door naar André Verduijn. Met hem heb ik over dit onderwerp veel contact gehad. Nu kan hij naar bed. Zelf lig ik uiteindelijk om 04:30 uur in bed. Heftig daagje, zo.

Woensdagochtend heb ik om 09:30 uur al een afspraak: opname voor een film over het gereformeerd onderwijs. Ik hoop dat ik er niet al te duf op gekomen ben. 's Middags een debat in de Jaarbeurs van Utrecht over technologie en innovatie. O.a. met staatssecretaris van Gennip en de collega's Aptroot (VVD), van Dam (PvdA) en Irrgang (SP). Ik probeer mijn ergenis over de enigzins platte VVD-verkiezingsretoriek (VMBO is mislukt, oude vakschool moet weer terug, er komt geen enkele regel meer bij) wat te verbergen. Ik hoop dat het gelukt is. Niet zo moeilijk om een zaal met ondernemers met dergelijke teksten te bespelen, maar de vraag is of je daarmee recht doet aan het Nederlands onderwijs. Ik ben woensdag (gelukkig) nog op tijd thuis om een kerkdienst te bezoeken in het kader van dankdag voor gewas en arbeid.

Donderdagmorgen heb ik eerst nog een gesprek in den Haag. Dan door naar Leiden waar ik me bij de verkiezingstoer van de ChristenUnie voeg. Leiden, Delft, Berkel en Rodenrijs, Rotterdam. Zo kom je nog eens ergens. Afwisselend programma. 's Avonds kan ik gelukkig meerijden met een enthousiaste ChristenUnie-vrijwilliger. ik ben precies om 00:00 uur thuis.

Vrijdag heb ik 's middags een debat over Openbaar Vervoer in Amsterdam. Het debat is georganiseerd door Rover. De ChristenUnie scoort goed op openbaar vervoer. Beter dan de andere aanwezige partijen (PvdA, CDA en VVD). GL doet het ook niet slecht, maar collega Duijvendak is niet bij het debat aanwezig. Ik ben in de loop van de avond weer thuis. Zoon Aron viert zijn verjaardagsfeestje. Waar vind je nog rust in deze hectische tijden?

Zaterdagmorgen eerst naar Wapenveld. Hoe kom ik daar? Mijn vrouw is twee dagen met de auto weg. Gelukkig kan ik meerijden met Gerrit-Jan Velthoen, ChristenUnie-wethouder in Oldenbroek. We zijn aanwezig bij een demonstratie tegen de sluiting van de papierfabriek in Wapenveld. Samen met de collega's van Hijum (CDA) en Wolfsen (PvdA) mag ik de mensen een hart onder de riem steken. De zon komt zelfs door. Dat kan geen toeval zijn.

Gerrit-Jan brengt me zelfs naar Amersfoort. Ik mag daar de bestuurdersvereniging nog toespreken die daar in vergadering bijeen is. De bijeenkomst gaat over ouderenbeleid. De PCOB is daarbij gevraagd workshops te verzorgen. Een van de workshops wordt verzorgd door een zekere Arie Slob. Waar ben ik die naam eerder tegengekomen?  Ik ken hem wel. Hij is ook actief binnen het CDA. De verwarring is compleet. Als ik opkom word ik aangekondigd als 'onze Arie'. Ik hoor mijn moeder spreken!

Ik waardeer overigens de moed van de PCOB om hun standpunt rond de AOW. Balkenende zou hen daarvoor ook eens een compliment moeten geven. Tijdens het RTL-debat deed hij dat in ieder geval bij Wouter Bos als het om de AOW en de hypotheekrenteaftrek gaat. In een adem gaf hij wel aan het niet met deze standpunten eens te zijn. Typisch een geval van doodknuffelen dus. Het debat was boeiend om te bekijken. Al was het maar om dat duidelijk werd dat het voor Bos alles of niets was. Ik vond Bos de betere debater.

Het debat tussen Bos en Balkenende betekende wel dat de andere lijsttrekkers aan de kant stonden. Dat is niet leuk. Als ChristenUnie hebben we overigens niet te klagen. Ik kan de televisie niet aandoen of de krant openslaan of ik kom André tegen. Nog nooit kregen we zoveel aandacht. Iets om dankbaar voor te zijn. Het blijft de vraag of deze aandacht zich straks terugvertaald in de verkiezingsuitslag. We zullen het zien. Bemoedigend vond ik het deze week om een aantal mensen zeer uitgesproken waren in hun stem op 22/11 voor de ChristenUnie. Daar zat ook iemand tussen die zijn hele leven CDA had gestemd. Ik hoop ook dat hulp-bisschop de Jong niet teveel is geschrokken van de commotie rond zijn VN-interview en zijn stem aan ons zal gaan geven. Stemmen op basis van de inhoud is nog altijd het beste wat een kiezer kan doen. Met de inhoud zit het bij ons wel goed. Deze week kwamen we opnieuw als beste uit een programvergelijking tevoorschijn. Dit maal gaf Greenpeace ons de hoogste cijfers voor onze voorstellen m.b.t. duurzame energie. Over cijfers gesproken: uit een onderzoek van RTL bleek dat ik op een gedeelde vijfde en zesde plaats stond van de meest aanwezige kamerleden. Waar ze geen lijstjes van maken, zeg. Ik kreeg er zelfs felicitatiemails over binnen. is het nu echt al een prestatie als je 'gewoon' op werkdagen op je werkplek verschijnt?

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '4 november - week 44 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november