Politics on Ice

vrijdag 03 november 2006 23:52

Het is vandaag Make A Difference Day.
Ik ga eerst naar het CBMC-congres in Dalfsen met zo’n 400 á 500 christenzakenlieden. Ik heb een toespraak in mijn zak, maar als ik er ben besluit ik uit mijn hart te spreken. Het thema luidt: het doet ertoe dat je bent op de plaats waar je bent.
Christenen hebben vaak last van calvinistische bescheidenheid. We zeggen dat we onze talenten van God hebben gekregen, maar we durven nauwelijks te zeggen welke talenten dat zijn. Is dat niet vreemd?
Het doet ertoe dat je bent waar je bent. Ik op mijn plek in de Tweede Kamer, een ondernemer in zijn bedrijf. Er zit misschien een spanning tussen de leiding van God en je eigen beslissingen. Je kiest immers zelf je opleiding, je woonplaats en je baan. Toch kan ik terugkijkend op mijn leven zeggen: God heeft mij geleid. Ik heb me beschikbaar gesteld. Vraag mij niet hoe het werkt, maar het is realiteit. Gods leiding gaat niet buiten mijn persoon en keuzes om.
Een mooi voorbeeld is Ester. Zij wist waarschijnlijk best dat ze een mooie vrouw was, ze werd niet voor niets uitgekozen voor het Hof van Ahasveros. Maar op het moment dat het joodse volk bedreigd wordt en zij de kans krijgt om het volk te redden, zegt Mordechai tegen haar: misschien heb jij met het oog hierop de koninklijke waardigheid verkregen. In het boek Ester wordt God niet letterlijk genoemd, maar hier is Hij aanwezig. En voor mij is dit het bewijs dat het ertoe doet dat je bent op de plaats waar je bent. Ieder mens kan op zijn plek een instrument zijn van God. Wij zijn de viool, Hij is de speler.
Het is geen campagnetoespraak, maar verschillende ondernemers zeggen me daarna dat ze op de ChristenUnie zullen stemmen. Iemand vertelt me zelfs dat hij zich erg bemoedigd voelt.

Dan ga ik naar Zwolle, naar het Ronald McDonaldhuis, waar ouders van kinderen kunnen logeren als hun kind in het ziekenhuis ligt. Onderweg bekijk ik het artikel in de Volkskrant dat Joël Voordewind (kandidaat nr 4 op de lijst) en ik gezamenlijk hebben geschreven. De titel is Politics on Ice, want wij vinden het maar heel merkwaardig dat de verkiezingscampagne wordt verengd tot een showgevecht voor twee titanen. Een voorbeeld is het debat tussen Balkenende en Bos bij RTL vanavond, waarvoor geen andere politici zijn uitgenodigd.

Maar in het Ronald McDonaldhuis houd ik me even met andere dingen bezig: de waarde van vrijwilligerswerk. Ik voeg me bij de andere vrijwilligers, lap de ramen en help bij het uitschrijven van een man die een paar dagen in het RonaldMcDonaldhuis heeft overnacht omdat zijn vrouw in het ziekenhuis een tweeling heeft gekregen. Nu mogen ze naar het ziekenhuis in hun eigen woonplaats. Het is fantastisch dat in dergelijke gevallen het RonaldMcDonaldhuis gastvrijheid biedt.

Daarna ontmoet ik Fenna Smilde, die opnamen maakt voor de radiozendtijd van de ChristenUnie. En ik sta BNR nieuwsradio te woord over het artikel in de Volkskrant. Dan terug naar Woerden. Ik eet met mijn gezin en ga nog even de stad in, overhemden en een stropdas kopen en naar de kapper. Ook dat moet af en toe gebeuren.

Om half negen rijdt de taxi voor om naar het Haagse mediacafé Dudok te gaan. Samen met de presentatoren en redactie van Nova en de twee andere gasten Felix Rottenberg (PvdA-strateeg) en Hans Hillen (CDA-commentator) kijken we naar het RTL-debat tussen Balkenende en Bos. Dat gaat gepaard met veel hilariteit en commentaar van zowel Hillen als Rottenberg.
Om half elf begint de uitzending van Nova. VVD-lijsttrekker Mark Rutte is er op afstand via een camera bij. Hij heeft morgen een partijcongres, en zegt dat hij dán pas met de echte campagne gaat beginnen. Hij blijkt niet erg onder de indruk van het debat Balkenende-Bos, maar laat zelf de kans lopen om op deze belangrijke avond een stevig inhoudelijk punt te maken.
Mijn grootste bezwaar tegen debatten als dit is dat de verkiezingen worden versmald tot een strijd tussen twee heren. Het toppunt is wel dat ze deze avond zelfs becommentarieerd werden door Idols-presentator Henk Jan Smits, die de twee heren beoordeelt op oogopslag en stropdas. Het is misleidend, want de verkiezingen gaan toch echt over de samenstelling van de Tweede Kamer. En ik hoop dat de ChristenUnie daar na 22 november met een flinke fractie in vertegenwoordigd zal zijn.

CV Koers heeft deze week trouwens op eigen initiatief een kabinet-Rouvoet samengesteld. Als CDA en PvdA er samen niet uit mochten komen, zou de ChristenUnie volgens CV Koers een bemiddelende rol kunnen spelen en de premier kunnen leveren. De redactie stelde een gemêleerd kabinet samen van ChristenUnie, CDA en PvdA. Ik kreeg al een sms-je van een beoogd PvdA-staatssecretaris, die het artikel ook al had gelezen: ‘uw nederige dienaar’. Ik zal er eens over nadenken.

Na Nova ga ik nog even een verdieping hoger voor het radioprogramma Met het oog op morgen. Femke Halsema praat mee vanuit een studio in Amsterdam. We constateren beiden dat een van de belangrijkste uitdagingen waar we als land voor staan, buiten de campagne blijft: de klimaatverandering. Waarom gaat de campagne daar niet over? Wij zullen dat onderwerp de komende weken zeker aan de orde stellen. Want aandacht voor jeugd en gezin, het opkomen voor kwetsbaren, en investeren in duurzaamheid zijn onze drie speerpunten.
Ik ben laat terug in Woerden en bereid me dan nog voor op de komende campagnedag: naar Drenthe.






Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Politics on Ice'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november