Vrouwenraad en Prempraat

vrijdag 03 november 2006 23:00

’s Ochtends werk ik thuis. ’s Middags ga ik naar Utrecht, naar een bijeenkomst van de Nationale Vrouwenraad, met vertegenwoordigers van 40 vrouwenorganisaties. Het thema van de bijeenkomst is ‘De stem van de vrouw’, en daarvoor zijn zeven vrouwelijke politici uitgenodigd. Een leuke bijeenkomst. Ik houd een pleidooi voor echte keuzevrijheid voor de vrouw. De ChristenUnie geeft met het kindgebonden budget vrouwen (en mannen) de mogelijkheid om echt te kiezen: breng je je kind naar de kinderopvang of kies je ervoor je kind zelf op te voeden. Het lijkt er tegenwoordig op dat ouders in het keurslijf worden gestopt van het móeten werken. Het keurslijf van in elke fase van je leven economisch zelfstandig te moeten zijn. Wij geven ouders echte keuzevrijheid.

Daarna ga ik door naar Amsterdam voor een radio-uitzending van BNR Radio. Ik ben van acht tot tien te gast in het programma ‘Prempraat’ van BNR Nieuwsradio met presentator Prem Radhakishun. Anderhalf uur vragen van luisteraars en tot besluit een half uur gesprek met Prem.
Het duurt even, maar dan hangen er voortdurend luisteraars aan de lijn. Allerlei mensen die onderweg zijn en vanuit de auto bellen, veel mensen met buitenlandse namen en heel wat moslims. Mensen met duidelijke eigen meningen, met vragen over geloof en politiek, over de scheiding tussen kerk en staat, euthanasie en mijn wetsvoorstel voor het strafbaar stellen van beledigende ontkenning. Maar vragen over dat onderwerp worden door Prem onmiddellijk afgekapt. Hij wil geen klachten van Turken over het gebrek aan vrijheid van meningsuiting, omdat zij de Armeense genocide niet zouden mogen ontkennen, want die discussie komt in elk programma bij hem terug. Hij vindt dat ze eerst maar eens over zichzelf moeten nadenken, voordat ze zich beklagen over anderen.
Prem is een man van directheid, hier en daar wat provocatie, maar als het erop aankomt, luistert hij scherp. Dat maakt het tot een boeiende avond, al verschillen we op allerlei punten totaal van mening. Het programma eindigt altijd met een gedicht of met een lied, dat de geïnterviewde voordraagt. Prem nodigt mij uit om een stuk uit de Nieuwe Bijbel Vertaling voor te lezen, die had hij speciaal meegenomen, ook om het eens met mij over de hardheid van het Oude Testament te hebben.
Ik lees mijn lievelingsstuk uit de Bergrede. Niet oog om oog, niet hand om tand. Als iemand je op je rechterwang slaat, keer hem dan de andere wang toe. Als iemand vraagt één mijl met hem te gaan, ga er twee met hem. Heb uw vijanden lief en bid voor degenen die u vervolgen.






Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Vrouwenraad en Prempraat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november