Het ND-debat

woensdag 08 november 2006 23:40

 Om 9.15 uur komt Dick Roodbeen uit Veenendaal, vrijwillig chauffeur voor de ChristenUnie in deze weken, mij halen. Hij brengt mij naar Doorn voor een tafelgesprek met een aantal christenleiders, georganiseerd door Arnold van Heusden (EA) en Henk Medema. Het thema luidt: ik heb Jezus nodig. Een inspirerende ontmoeting.
Na afloop twee fotosessies voor de fotografen van Trouw en het Financieele Dagblad. Daarna een interview met FD-journalist Martin Visser over onderwerpen als regeringsdeelname en de financiële effecten van ons programma. Ik moet zeggen: daarover heeft de ChristenUnie een goed verhaal te vertellen!

Daarna brengt Dick me naar het partijbureau in Amersfoort voor overleg met het campagneteam en een aantal medewerkers. We bereiden onder meer het ND-debat van vanavond voor. Ik probeer me een beeld te vormen van wat ik kan verwachten aan vragen en aan bijdragen van mijn opponenten Jan Peter Balkenende en Bas van der Vlies

We eten samen en daarna op naar een bomvolle Flint, de congres- en theaterzaal in Amersfoort. De verschillende groepen aanhangers zijn erg betrokken, leven mee, en kunnen grappen goed waarderen. De sfeer is prima. Mijn ouders zijn er ook. Ze zitten op de eerste rij en ik ga aan het begin van de avond even naast ze zitten. Ik weet dat ze heel trots zijn.

Er zijn verschillende 1-op-1 debatjes. Balkenende komt er naar mijn idee niet goed uit met het generaal pardon en de kwestie van het terugsturen van Iraanse bekeerlingen. Duidelijk is dat hij geen afstand durft te nemen van Rita Verdonk. En hij weigert de vrijheid van onderwijs een écht breekpunt te noemen in relatie tot een coalitie met de VVD. Zijn poging om de keus van het CDA uit te leggen voor het schrappen van de overdraagbaarheid van de heffingskorting, het laatste restje van het kostwinnersmodel, klinkt mij allesbehalve overtuigend in de oren. Maar ik ben natuurlijk niet helemaal objectief.

We spreken ook over abortus. In het CDA-programma staat dat abortus alleen mogelijk moet zijn in echte noodsituaties. Het gebeurt nu 33.000 keer per jaar. Ik nodig Balkenende uit om samen met ons en de SGP te strijden voor de inperking van de abortuspraktijk, door het begrip noodsituaties nader te omschrijven. Maar daar gaat Balkenende niet op in. Hij zegt tot mijn verbazing dat het wel in het programma staat, maar dat hij daar toch geen meerderheid voor krijgt. Als de zaal mij bijvalt, komt hij een beetje in mijn richting. Hopelijk ligt hier toch een opening om op dit aangelegen punt nog eens samen op te trekken.

Dat doen we in ieder geval niet op het punt van de heffingskorting: de korting die door het CDA wordt afgeschaft, omdat ze beide ouders/partners aan het werk willen krijgen. Een niet-werkende partner (zonder inkomen dus) wordt financieel afgestraft. Bas van der Vlies valt me daarin bij. Het CDA rekent definitief af met het kostwinnersmodel.
Er is ook nog even een discussie over de betekenis van strategisch stemmen. Volgens Balkenende is strategisch stemmen: op de grootste partij stemmen. Maar volgens de ChristenUnie is de beste strategie om op die partij te stemmen, die het dichtst bij jezelf ligt. Want als die partij groot wordt in de Kamer, kan zij meer bereiken, wellicht ook in een kabinet. Kiezers die op de macht stemmen, kunnen in die keuze erg teleurgesteld worden.

Na afloop van het debat praten we nog even na. Daarna word ik weer netjes thuis gebracht, waar ik met Liesbeth nog geniet van een glas wijn.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Het ND-debat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november