Campagne in Groningen

dinsdag 14 november 2006 23:10

Om half zes gaat de wekker, om kwart over zes rijdt de taxi voor. Om zeven uur zit ik bij het tv-programma Goedemorgen Nederland voor een interview van een minuut of twaalf. Dan komen er tot mijn verrassing een paar paragnosten, aura-lezers en tarot-leggers tevoorschijn die iets over mijn persoon te berde brengen. Mijn vooroordeel wordt bevestigd: ik herken mij in geen van de beschrijvingen. Ik zou iemand zijn die geld over de balk smijt en zwervers en dieren in huis neem. Een van hen zegt dat ik moet oppassen met mijn lichaamstaal: als ik te veel wijs met mijn vinger en armgebaren maak, lijk ik op een dominee. Dat zou ik mij nog ter harte kunnen nemen, de rest is echt onzin. Achteraf bleek het allemaal ludiek bedoeld te zijn.

Vervolgens breng ik samen met mijn gewaardeerde campagneleider Henk van Rhee anderhalf uur door in de studio, want ik heb ook een afspraak bij het VPRO-programma De Ochtenden op Radio 1, met Ellis de Bruin. Na dat interview rijden we als een speer naar Groningen, want daar gaan we vandaag campagne voeren. Collega Arie is er al.
Als ik de aula van het Gomarus College binnenstap, krijg ik een spontaan applaus van de leerlingen, die zich daar al verzameld hebben. Maar eerst is er nog een lunchontmoeting met directie en docenten, waarbij we allerhande onderwijszaken bespreken.
In de aula hebben zich inmiddels 650 leerlingen verzameld. De zaal zit helemaal vol. Ze zitten op de trappen en staan langs de kant, er kan geen kip meer bij.
Arie en ik moeten eerst een paar ja/nee-vragen beantwoorden, wat ik altijd moeilijk vind omdat ik ook van de nuances houd… Daarna mogen de leerlingen ons vragen stellen. Er komt van alles los: over studentenzaken, het milieu, het asielbeleid en verder alles wat jongeren bezighoudt. Daarna presenteren drie leerlingen de Stem Rou Rap. Dat doen ze fantastisch.

Na deze bijeenkomst ga ik naar het Dagblad van het Noorden, waar ik een aantal lezers ontmoet en vragen van lezers beantwoord die via de mail zijn binnengekomen. Ik heb een goed verhaal over onze inspanningen voor het Noorden. Wij zijn altijd voorstander geweest van regionale steun, voor de instandhouding van de Langman-gelden en de Zuiderzeespoorlijn. Bij de krant ontmoet ik ook kunstrecensent Jacques d’Ancona. Die had ik zaterdag ook getroffen bij de uitzending van het Cappuccino Kamerorkest in het Radio 2-programma van Sjors Fröhlich.
Ik geef een interview aan de kindertelevisie van het Universitair Medische Centrum Groningen. Ik probeer kinderen uit te leggen waar de politiek en de verkiezingen over gaan.

Daarna voeg ik me weer bij ons campagneteam. We gaan op werkbezoek bij de agrarische ondernemersfamilie Prins die op hun bedrijf biogas produceren en daar zoveel verstand van hebben dat ze ook andere boeren adviseren. Hun gedreven instelling spreekt ons zeer aan. Zij hebben de kans gegrepen om een innovatieve vorm van agrarisch ondernemerschap te ontwikkelen.

Dan weer terug naar het Gomarus College. Ik heb nog een gesprek met iemand van de Christian Political Alliance, een Engelsman die wil weten hoe wij als christelijke partij campagne voeren. De ChristenUnie heeft een aantal jaren geleden het initiatief genomen voor een Europese Christelijke Politieke Beweging, omdat we christelijke bondgenoten in Europa zochten. We hebben een hartelijk gesprek, ook omdat blijkt dat we gemeenschappelijke kennissen hebben.
Tijdens de maaltijd krijgen we nog inleidingen van een aantal christen-bestuurders uit de regio. Daarna vertrekt Arie naar Kampen waar hij vanavond een spreekbeurt heeft.

Het is tijd voor onze avondbijeenkomst. De aula loopt opnieuw helemaal vol, met zeker 600 bezoekers. Er kan geen stoel meer bij. Het publiek is zeer enthousiast en we hebben een fantastische avond. We hebben de peilingen ook mee! In de maandagse NIPO-peiling stonden we weer op acht zetels. Onze aanhang lijkt nog steeds te groeien.
In mijn toespraak vraag ik deze keer een hartelijk applaus voor ons geweldige campagneteam dat deze weken geweldige prestaties verricht. Ze zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de weer om alles rond de regiotour en alle optredens te regelen, en doen dat op een geweldige manier. De zaal kan dat zeker waarderen: er klinkt een stevig applaus.
Na afloop moet Shahied Badoella (hoofd communicatie van het partijbureau) me letterlijk mee naar de bus trekken, anders zou er geen eind komen aan de gesprekjes en ontmoetingen!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Campagne in Groningen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november