18 november - week 46 - 2006

zaterdag 18 november 2006 21:07

Het is zaterdagavond. Ik ben zojuist thuisgekomen. Zo jij bent klaar, zegt mijn lieve vrouw Marjette. Bijna, is mijn antwoord. Ik moet alleen mijn weblog nog bijwerken. Tja, je doet het of je doet het niet. En ik heb nog zoveel te vertellen over deze laatste drukke volle campagneweek. Wat is er veel gebeurd.

Maandag begon ik al met een ontzettend druk programma. In de ochtend een werkbezoek met mijn Zwolse collega's. We bezoeken de welzijnsorganisatie Travers in onze woonplaats. Zeer informatief. Zelfs in campagnetijd trekken we nog gezamenlijk op. Nu maar hopen dat de samenwerking na 22/11 door zal blijven gaan. Collega Co Verdaas (PvdA) zit als enige van ons drietal in de gevarenzone met zijn 41e plaats op de kandidatenlijst. De vrije val van de PvdA in de peilingen raakt hem persoonlijk. We leven met hem mee.

Aan het eind van de ochtend worden we geinterviewd door de Zwolse Courant. Dat levert deze zaterdag een fraai artikel op. Als u via google nieuws slob, van hijum of verdaas intikt komt u wel bij het artikel uit. Eddy en ik geven aan: mocht u dan toch PvdA gaan stemmen, stem dan op Verdaas. Zo, nu is het wel genoeg. In de trein naar den Haag. Daar neem ik deel aan het HBO-Raad debat. Onder meer met de collega's Joldersma (CDA), Tiggelaar (PvdA) en Doekle Terpstra (HBO-Raad). Een boeiend debat waar ik de ChristenUnie-standpunten over Hoger Onderwijs goed kwijt kan.

Aan het eind van de middag snel naar Ede. Ik ben al te laat en heb zelfs niet eens tijd om te eten. Ik neem in Ede deel aan een jongerendebat. Het aantal aanwezigen valt wat tegen, maar het debat is leuk en inhoudelijk. Heel laat thuis.

Dinsdag neem ik deel aan de regiotour in de provincie Groningen. In de ochtend is André er nog niet. We worden geinformeerd over het openbaar vervoer. In Groningen/Drente is de aanbestding van het openbaar vervoer goed opgepakt en zorgt het voor meer OV-reizigers en een hogere kwaliteit van het vervoer. Een voorbeeld voor de rest van Nederland.

We spreken ook met management en docenten van het Gomarus College. Voor mij een beetje thuiskomen. Ik ken de school en veel docenten persoonlijk. Onder hen Adriaan Leerlooijer, mijn beste collega in Zwolle toen ik (in 1985) de eerste schreden in het onderwijsveld zette. Aan het begin van de avond  vertrek ik naar Kampen. Daar neem ik deel aan een onderwijsdebat dat georganiseerd is door een PC-schoolvereniging. De krant kopt een dag later dat ik me daar als een vis in het water voelde. Ik denk dat ze gelijk hebben.

Woensdagochtend ben ik enkele uurtjes thuis. Het is voor het eerst in deze campagne. Er moet nog wel wat voorbereid worden. Ook nog een telefonisch interview voor Radio-1. 's Middags een debat op Hogeschool Windesheim. Er zitten supporters van mij op de tribune. Dank daarvoor. Onderwijs, ik kan er wel uren over spreken.

Met CDA-collega Eddy van Hijum daarna naar Hengelo voor opnamen van het RTV-Oost televisieprogramma De Wandelgangen. Ik mag met Gert-Jan Oplaat (VVD) in debat over de bereikbaarheid van het oosten. Gert-Jan zet de VVD neer als de kampioenen van asfalt leggen. Ik kon hem als woordvoerder VenW melden dat het de ChristenUnie, CDA en de PvdA zijn geweest die concreet het oosten op de regeringskaart hebben neergezet (A1, N35, N50, brug bij Ramspol). De VVD schitterde daar, met name bij onze activiteiten rond de A1, door afwezigheid. Oplaat komt met een motie van zijn hand op de proppen zetten over de A1. Laat dat nu een motie uit de jaren'90 zijn. Dat maakt niet echt indruk. Geen woorden maar daden, Gert-Jan. Ook hij (plaats 24 VVD-lijst) zit overigens met de huidige peilingen in de gevarenzône. Het zijn voor veel mensen zenuwslopende tijden.

En dan is het donderdag. Ik schijn jarig te zijn. Er wordt in ieder geval thuis voor mij gezongen door vrouw en kinderen. Ook zijn er kado's. Lief van ze. Maar daarna toch maar 'gewoon' aan het werk: provincietour ChristenUnie Overijssel. Wat een kadootje. Ik word de hele dag toegezongen. Ik zing zelf voluit mee. Was het maar dat mijn tweelingzus Joke vandaag ook jarig is. We zijn vandaag in Zwolle (we bezoeken een biologische boer), Deventer (veel contacten met kiezers op de Brink), Rijssen (prachtige uitleg bij werk met gehandicapten) en dan naar Hardenberg. Ook hier gesprekken en 's avonds een afsluitende avond. Een geweldige dag en redelijk op tijd thuis. Nog een uurtje om mijn verjaardag te vieren. Hoera!

Vrijdag weer op pad. In de ochtend een debat op ROC Deltion. Daarna naar Amersfoort om me aan te sluiten bij de regiotour Utrecht. We sluiten af in de stad Utrecht. Zaterdag de regiotour Gelderland. De laatste provincie die we aandoen. Hattem, Putten, Wekerom en Barneveld zijn de plaatsen die we aandoen. Opnieuw veel positieve respons.

In Barneveld bezoek ik met Esmé Wiegman een hervormde thuiszorgorganisatie die buiten de aanbesteding van de WMO is gevallen. Dat is (begrijpelijk) hard aangekomen. Goed om met elkaar erover te spreken. Er zijn mogelijk nog alternatieven om het werk voort te zetten. Ook daarover spreken wij. Met de taxi vertrekken Esmé en ik na afloop van het gesprek naar Zwolle. Daar nemen we deel aan een (bijzondere) gebedsbijeenkomst, georganiseerd door lokale vertegenwoordigers van de ChristenUnie en het CDA.  

En nu is de werkweek bijna om. Morgen is het zondag. Voor ons een rustdag. En dat is een zegen in deze hectische tijden. De verkiezingsdatum komt er nu snel aan. Het wordt met de dag spannender. De kloof tussen CDA en PvdA blijft groot. Ik denk niet dat de PvdA zich nog echt kan herstellen. Al weet je het nooit. De VVD lukt het ook nog niet om uit de negatieve spiraal te komen. Met de ChristenUnie gaat het onverminderd goed. André heeft het goed gedaan tijdens het EenVandaag-debat. Volgende week is hij ook bij het slotdebat van de NOS. 5 zetels moeten erin zitten en mogelijk meer. We hebben geen bovengrens. Onze nummers 6 en 7 zullen ook blij zijn als het eenmaal 22/11 is. Dan weten we echt meer.  

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op ' 18 november - week 46 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november