Een zwakke verdediging

zaterdag 11 november 2006 22:04

Vandaag houdt de Raad van Kerken een debat over asielbeleid. Ik reis ervoor naar Amersfoort. De woordvoerders op dit onderwerp zijn bijna allemaal aanwezig: Groenlinks, PvdA, CDA, SP en ChristenUnie. De VVD heeft hier blijkbaar niets te zoeken. Onder de aanwezigen zijn veel mensen die zelf betrokken zijn bij noodhulp aan asielzoekers. Mensen die met de praktijk van het asielbeleid te maken hebben en zeer betrokken zijn bij het onderwerp.

CDA-woordvoerder Wim van de Camp verdedigt zich voor de steun aan het beleid van minister Verdonk. Hij zegt dat de reden lag in het coalitiebelang: het CDA heeft Verdonks beleid gesteund om de coalitie overeind te houden.
Maar dat ging dan wel over de rug van kwetsbare mensen als vluchtelingen. Erg kwalijk vind ik. En daarbij: zelfs de VVD is de afgelopen jaren nog wel eens met verbeteringen voor het asielbeleid gekomen of heeft voorstellen voor verbetering gesteund. Zoals het recht op opvang voor mensen die een tweede verzoek tot asiel indienen. Het CDA heeft op dit punt de afgelopen jaren helemaal niets gedaan; ze hebben een minister gesteund die kerken strafrechtelijk wil gaan vervolgen als ze onderdak geven aan mensen die op straat staan.

Het beroep op het coalitiebelang is in mijn ogen een zwakke verdediging. Natuurlijk is er een coalitiebelang, maar als partij heb je toch ook uitgangspunten. Als ik Van de Camp hoor, heeft de VVD de afgelopen jaren blijkbaar alleen het asielbeleid bepaald.
Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Een zwakke verdediging'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november