Campagne in Utrecht

vrijdag 17 november 2006 23:11

We beginnen vandaag onder flinke mediabelangstelling met een fietstocht door Houten, een stad die internationale faam heeft als fietsstad. Voorlichter Shahied Badoella fietst met me mee. We krijgen ook een stukje van het buitengebied te zien, een gebied met prachtige cultuurhistorische waarden. Daarna brengen we een bezoek aan basisschool De Vlinder, waar de kinderen enthousiast bezig zijn met een projectweek over de verkiezingen.

Dan met de campagnebus door naar Veenendaal, voor een bezoek aan een horlogerie en het winkelcentrum in de binnenstad. In Veenendaal wordt met vereende krachten van winkeliers, horeca, politie en gemeente gewerkt aan een veilig uitgaansklimaat. Daar wil men ons graag meer over vertellen.

Al snel weer door naar Amersfoort, waar we op de Varkensmarkt onze stand neerzetten en flyers uitdelen aan het winkelend publiek. Dat levert zoals altijd weer leuke gesprekken en ontmoetingen op. Maar na een tijdje trekt Shahied me mee, want we moeten naar Hilversum voor een interview in de Coen en Sander Show op radio 3FM. In dit soort muziekprogramma’s mag maar weinig gepraat worden, maar Coen en Sander hebben toestemming om wat meer te praten dan anderen. Na het onvermijdelijke dilemmalijstje hebben we het over het milieuprogramma van de ChristenUnie en over onze aandacht voor goed openbaar vervoer – we zijn niet voor niets door reizigersorganisatie ROVER uitgeroepen tot partij met de beste OV-plannen. Er komt een vraag binnen van een luisteraar die wil weten of wij kerk en staat wel gescheiden houden, en Coen en Sander hebben zelf nog wat vragen over het homohuwelijk en abortus. We worden het in zo korte tijd natuurlijk niet eens, maar ik ben blij dat ik de tijd krijg om onze standpunten aan een jongerenpubliek uit te leggen.

Het uur is zomaar voorbij. Beneden in de hal wacht een delegatie van de GehandicaptenRaad mij op. Roos Prommenschenckel, winnares van de eerste Mis(s)-verkiezing in Nederland en nu ambassadrice voor Onbeperkt Nederland, overhandigt mij een lijstje aanbevelingen waar gehandicapten in Nederland dringend aandacht voor vragen.
Een van de dingen waar Roos zelf tegen aanloopt is het organiseren van vervoer. Ze vertelt dat vervoer uren van te voren aangevraagd moet worden, waardoor de bewegingsvrijheid van mensen met een handicap ernstig wordt beperkt. Roos is 21 jaar. Ze is zelf twee jaar geleden ineens getroffen door een spierziekte die spasmen in haar nek veroorzaakt, waardoor ze zoveel mogelijk moet liggen. Ze ligt veel op bed, of met een lig-rolstoel vervoerd. Maar ze is ongelooflijk dapper en vastbesloten om de situatie voor gehandicapten te verbeteren. Ik ben van haar onder de indruk. Roos complimenteert ons als ChristenUnie overigens voor ons programma, waarin we juist ook opkomen voor de rechten van gehandicapten en chronisch zieken. Dat is een van onze speerpunten.

Daarna rijden we naar Utrecht, waar we worden ontvangen door de plaatselijke ChristenUnie. We eten met z’n allen in de Connaisseur en begeven ons dan naar het Jacobitheater in het centrum van Utrecht. Ben Ketting is er vanavond weer bij. De zaal is aardig gevuld, ook met studenten, en zoals altijd levert het stellingenspel weer interessante gesprekken op met de zaal. De meesten vinden bijvoorbeeld dat de ChristenUnie als ze de kans krijgt, vooral wel mee moet doen aan een kabinet, sommigen vinden van niet. Die zijn bang dat we als kleine partij vermalen worden tussen de grote. Maar laten we eerst maar eens zien wat de uitslag van de verkiezingen voor ons betekent!
Aan het eind van de avond rijd ik tevreden naar huis. Nog één regiotoerdag te gaan!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Campagne in Utrecht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november