24 november - week 47 - 2006

vrijdag 24 november 2006 10:46

Wat een geweldige uitslag voor de ChristenUnie: 6 zetels! Je hoopt het, we hebben er hard voor gewerkt, er is veel voor gebeden. Maar altijd zat in mijn achterhoofd de ervaringen van 2002 en 2003. Mede om die reden had ik woensdagmorgen op mijn prognose voor de einduitslag 5 zetels voor ons genoteerd. Geweldig dat we daar boven kwamen te zitten. Even leek het zelfs nog naar 7 zetels te gaan. Dat zat er - helaas - niet in. Met 6 zetels zijn we echter rijk gezegend. Dankbaarheid is op zijn plaats.

De 7e zetel zou voor Esmé Wiegman zijn geweest. Mijn zeer gewaardeerde plaatsgenoot. Ze ging knap met de situatie om. Haar tijd komt nog wel. Ik ben zo blij dat ons team nu versterkt is. Joel, Cynthia en Ernst (als voorkeurstemmen daar geen veranderingen in aanbrengen) zijn nu mijn nieuwe collega's. Ze zijn meer dan welkom.

Ik merkte woensdagavond bij mij zelf (en anderen) een grote ontlading. We hebben onder hoge druk gewerkt de afgelopen jaren. Dat kwam er allemaal uit. Het is zo hard bikkelen geweest voor ons als kamerleden en ook de medewerkers. Ook voor hen zal het straks anders worden. De uitslag van de verkiezingen was ook voor andere partijen bijzonder. SP en Wilders groeiden fors. Wilders was echt buiten de (opinie)radar gebleven. Alleen Metro had enkele weken geleden deze forse groei voorspeld. De SP heeft nu - denk ik - wel een luxeprobleem. Hoe zet je 17 nieuwe kamerleden op hun plaats. Dat zal niet gemakkelijk zijn.  Remi Poppe zal wel teruggehaald zijn om de Wim van der Camp-rol bij de SP te spelen. Ik wens ze daarbij veel succes.

Wilders heeft - denk ik - zich wel beter voorbereid als ooit de LPF. Maar ook dan is het nog een hele klus. Wilders probeerde zich tijdens het verkiezingsuitslagendebat direct in een bepaalde positie te manoeuvreren. Sprak onder andere over een cordon sanitaire. Daarvan is -zoals Rutte terecht opmerkte - geen sprake. Inhoudelijk zijn er echter grote verschillen met de club van Wilders en veel andere partijen. Dat weet Wilders natuurlijk ook als geen ander. Ik ben benieuwd wat we nog verder met hem zullen meemaken. Hij heeft in ieder geval zijn revanche op de VVD genomen. En hoe.

Over de VVD gesproken. Eén van de verliezers van deze verkiezingen. Tijd voor de oppositie, me dunkt. Dat is ook niet verkeerd voor een partij die al vanaf 1994 in de regering zit. Het CDA heeft laten zien hoe heilzaam zo'n periode in de oppositie kan zijn. Ook de PvdA heeft grote klappen gehad. In maart nog op 60 zetels in de peilingen staan en 8 maanden later op 32 zetels uitkomen. Heel jammer voor mijn plaatsgenoot Co Verdaas. Als nummer 41 op de lijst ligt hij er nu uit.

GL verloor één zetel. Femke kwam in de laatste weken nog knap terug. ze stonden veel lager. D66 haalt nog 3 zetels binnen. Eén meer dan veel mensen verwacht hadden. Weg uit de Kamer zijn de fortuynisten (Mat Herben), Eerdmans/van Schijndel en Nawijn. Los van het feit dat het voor hen persoonlijk vervelend is, zal ik ze politiek gezien niet missen. De SGP behield haar 2 zetels. De uitslagen doornemend viel me weer op hoe stabiel deze partij is. Dat hadden ze zelf - in opwaartse zin - graag anders gezien. Het zat er voor hen echter niet in. 

Ik ben zelf de maandag en dinsdag nog behoorlijk in beweging geweest. Maandag met een debat op een ROC in Hoogeveen en een spreekbeurt in Drachten. Dinsdag nog een uur op BNR vragen van luisteraars over onderwijs beantwoord. Leuk om te doen. Daarna - met de auto van aspirant PvdA-kamerlid (en oud-wethouder in den Haag) Pierre Heinen - terug naar den Haag. Heinen is er nu ook niet in gekomen. In den Haag ben ik nog bij de bekendmaking van de uitslag van de scholierenverkiezing geweest. Woensdag heb ik thuis nog drie uur lang via de mail vragen van zwevende kiezers beantwoord. Met succes zoals uit veel re-mails bleek.

André mag zaterdagmorgen nog langs de koningin. Dit weekend ga ik nu eerst eens wat uitrusten. Dat hebben we wel verdiend na al dat harde werken. Ik voel me lichamelijk erg moe. Maar dat wordt gecompenseerd door een geweldig blij gevoel om de uitslag. Wat een week. Dat pakken ze ons echt niet meer af.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '24 november - week 47 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2006 > november