Kinderleed na scheiding

woensdag 02 mei 2007 21:23

Het jongetje kijkt triest in de camera. ‘Ik heb eigenlijk geen zin meer in het leven van nu, ik wil liever het leven van vroeger weer, met papa en mama’. Het is een shot in een filmpje dat ik woensdag tijdens een werkbezoek in Zwolle te zien krijg. Die paar zinnetjes van dat jongetje maken pijnlijk duidelijk hoe een kind van amper 10 de scheiding van zijn ouders kan ervaren.

Scheiding en omgang is een van de thema’s waarover ik tijdens mijn bustoer met mensen in het land heb gesproken. Of beter gezegd: waarover ik ben geïnformeerd. Liefst 70.000 kinderen overkomt dit jaarlijks. Dat gaat met een hoop leed gepaard. Leed voor kinderen, maar ook leed voor ouders. Zeker als ze na het einde van de relatie elkaar naar het leven staan, bijvoorbeeld in een strijd om de kinderen.

Een van de plekken waarop vastgelopen ouders na de scheiding terecht kunnen is het Omgangshuis. Kinderen kunnen hier op een veilige plek contact hebben met de niet verzorgende ouder. Bovendien proberen de medewerkers beide ouders te helpen bij het oplossen van hun problemen.

De ervaringen van dit werkbezoek sterken mij nog weer in de overtuiging dat het ontzettend belangrijk is dat ouders, als ze hebben besloten uit elkaar te gaan, een ouderschapsplan opstellen, met daarin heldere afspraken over alles wat met de opvoeding van en de omgang met de kinderen te maken heeft. Binnenkort hoop ik het debat met de Tweede Kamer af te ronden over een wetsvoorstel waarin dit ouderschapsplan verplicht wordt. Niet voor niets heet dit wetsvoorstel ‘voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’!

Bron: www.jeugdengezin.nl

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Kinderleed na scheiding'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.