Stappen met de politie

vrijdag 04 mei 2007 23:25

Een coffeeshop, een kroeg en een discotheek: het zijn niet echt de plaatsen waar je verwacht de minister voor Jeugd en Gezin tegen te komen. Toch kon dat woensdagavond zomaar gebeuren in Groningen. Ik ben door twee politiemannen uitgenodigd om mee te gaan op hun ronde in de binnenstad en die uitnodiging heb ik met beide handen aangegrepen. En dus reis ik na een lange dag met werkbezoeken in Velp, Almelo en Zwolle door naar Groningen.

Op het politiebureau krijg ik van de jeugdagenten Harm en Siard uitleg over hun aanpak: strakke controle op drank, drugs en overlast; goede contacten onderhouden met de jongeren, maar ook met de horeca-ondernemers; de ouders informeren als er iets fout zit; korte lijnen naar onderwijs en jeugdzorg.

Die avond is er feest in de binnenstad. We stappen op de fiets om hier en daar een kijkje te nemen: bij de supermarkt, waar de nodige kratjes bier en flessen drank worden ingeslagen voor het ‘indrinken’, in een plantsoentje bij de Martinitoren en op andere plekken waar vaak de eerste flessen opengaan, in een stampvolle coffeeshop en uiteindelijk in de discotheek waar het feest gehouden wordt. Daar valt voor de politiemensen niet veel te controleren: er wordt amper gedronken. Je verbaast je wel over de leeftijd van de kinderen die daar komen: ook laat op de avond zie je daar dus gewoon grut van hooguit een jaar of 10 tussen lopen!

In de loop van de avond wordt er een aantal bekeuringen uitgedeeld voor onder andere alcoholgebruik op straat en wildplassen. Harm en Siard blijken bovendien een fijne neus te hebben voor fietsendiefstal: als ze twee jonge jongens staande houden, blijkt de fiets van een van hen inderdaad als gestolen geregistreerd te staan. ‘Voor € 10 gekocht van een junk’, is het verweer. Tja, dan had je het kunnen weten… Fiets kwijt, proces-verbaal wegens heling en morgen op het bureau komen!

En zo is een avondje stappen dus buitengewoon zinvol voor een minister voor Jeugd en Gezin die preventie op het gebied van alcohol en drugs op z’n prioriteitenlijstje heeft staan!

Bron: www.jeugdengezin.nl

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Stappen met de politie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.