15 december - week 46 - 2007

zaterdag 15 december 2007 18:55

Deze week was voor mij een week vol met onderwijs. Dat had vooral te maken met de behandeling van de onderwijsbegroting. Ik ben namens de ChristenUnie daarvoor woordvoerder geweest. Sinds ik fractievoorzitter ben heb ik een aantal portefeuilles losgelaten. Alleen onderwijs en media ben ik blijven doen. Voor onderwijs mocht ik dus deze week aan de bak.

Het was een goede begrotingsbehandeling. Ik had twee amendementen ingediend en die zullen het allebei wel gaan halen. Een amendement zal ervoor zorgen dat het project Schoolwacht op meerdere scholen uitgeprobeerd zal worden. Nu is dat alleen op het Overbosch College in den Haag het geval. Leerlingen krijgen daat sociale vaardigheidstrainingen en worden uiteindelijk zelf ingezet bij het veilig en schoon houden van de school. Leuk dat RTL Nieuws een item over dit onderwerp heeft gemaakt.

Het andere amendement heeft als doel de interne zorgstructuur op scholen te versterken. Dat is nodig in het kader van het verminderen van de voortijdige schooluitval. Een belangrijke prioriteit van dit kabinet. Een betere zorgstructuur op scholen zorgt ervoor dat leerlingen met problemen langer binnen de schoolmuren blijven en daar de zorg krijgen die ze nodig hebben. Met mijn amendement hoop ik daar een steentje aan bij te dragen.

Tijdens de begrotingsbehandeling onderwijs kwamen nog een aantal andere zaken aan de orde. Ondermeer de discussie over het actieplan Leerkracht. Ondermeer bedoeld om iets te doen aan de salarissen van leerkrachten. Ik had al eerder aangegeven dat dat natuurlijk prima is, maar dat er ook aandacht moet zijn voor de vermindering van de werkdruk in het onderwijs. Dat heeft de minister nu toegezegd. Hij gaat - op mijn verzoek -  in overleg met het onderwijs om handreikingen op te stellen voor scholen om de werkdruk te kunnen verminderen.

Tijdens de begrotingsbehandeling heb ik aangegeven dat alles daarbij aan de orde moet komen. Er moet dus ook gesproken worden over de omvang van de schoolvakanties die - dat weten we - mede zorgen voor pieken in de werkdruk. De normjaartaak van docenten verschilt namelijk niet zoveel met werknemers in andere sectoren, maar moet vanwege het aantal vakantieweken wel in minder werkweken uitgevoerd worden. Zeker nu de werkweek van 36 naar 40 uur omhoog gaat, zal de werkdruk dus verder vergroot worden.

Mijn pleidooi om ook over schoolvakanties te spreken werd in een aantal kranten afgedrukt. Dat zorgde direct voor soms heftige reacties van docenten. Tja. Uiteindelijk zal het onderwijs zelf conclusies moeten trekken. Dat weet ik ook wel. Maar het is wat naief om dan niet alles te willen bespreken. Ik kreeg overigens in de wandelgangen complimenten van bewindspersonen over het aan de orde stellen van dit onderwerp. Publiek durfde men dat niet te doen. Een CAO-kwestie, zei minister Plasterk. Dat wist ik natuurlijk ook wel. We zullen zien wat dit verder nog los zal maken.

Tijdens de begrotingsbehandeling kwam o.a. het godsdienstonderwijs in het openbaar onderwijs aan de orde. Dat leverde ook nog wat discussie op. Er ligt een coalitieamendement om daarvoor geld beschikbaar te stellen. Ook heb ik minister Plasterk aangesproken op zijn uitlatingen in de Volkskrant dat het onderwijs in Nederland onder de maat zou zijn. Op basis van (inspectie) onderzoeken die we van de minister zelf hebben gekregen kun je dergelijke uitspraken niet volhouden. Enigzins aangepast (veel is onder de maat) deed Plasterk dat wel. Ik heb de indruk dat Plasterk graag krachtig over wil komen. De minister die de problemen in het onderwijs eindelijk eens gaat aanpakken. Dat mag, maar volgens mij heb je dit soort teksten daar echt niet voor nodig.

Deze week veel interviews gehad. Vooral terugblikken op het jaar 2007. Leuk om te doen. Het jaar 2007 is voor de ChristenUnie de moeite waard om op terug te kijken. Vandaag was  ik bij de verkiezing van de politicus van het jaar 2007. Op basis van de publieksverkiezing én de verkiezing door de parlementaire pers is Geert Wilders dat geworden.

Bas van der Vlies won, mede op basis van een zeer succesvolle actie van de SGP-jongeren, de publieksprijs. Dat gun ik hem van harte. Alexander Pechtold kreeg een dag voor zijn verjaardag alvast een kadootje: de pers verkoos hem met overgrote meerderheid tot politicus van het jaar. Mislukt als minister, maar sterk teruggekomen als parlementariër, zo werd er ondermeer gezegd. Hoewel ik inhoudelijk vaak ver van Alexander af sta, vind ik zijn verkiezing wel terecht. Hij is nadrukkelijk in het debat aanwezig.  Verbaal ook sterk. Deze week had hij het nog over 1 mei-socialisten (PvdA) en de rest van het jaar socialisten (SP). Je moet er maar opkomen.

Geen ChristenUnie-politici dit jaar bij de genomineerden. Dat vind ik niet erg. Inhoudelijk kunnen we - zowel bewindspersonen als kamerleden - op een heel goed jaar terugkijken. We hebben veel mogelijkheden gekregen ons programma in de praktijk te brengen. En daar gaat het uiteindelijk wel om.

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '15 december - week 46 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.