29 november - week 48 - 2008

zaterdag 29 november 2008 16:55

De maand november ligt al weer bijna achter ons. Wat gaat de tijd snel. Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Defensie waren deze week de begrotingen die behandeld werden. En ook nog het laatste staartje (2e termijn bewindspersonen) van de begroting Binnenlandse Zaken. Nog vier begrotingen te gaan. Daarvoor hebben we nog drie volle vergaderweken.

Zelf heb ik maandag (niet in de plenaire vergaderzaal) de mediabegroting gedaan.  De bespreking daarvan viel me tegen. Dat had te maken met de beantwoording door minister Plasterk. Maar er blijven op dit moment ook teveel zaken liggen. Ondermeer de uitvoering van aangenomen moties (o.a. over programmaraden) en het wachten is ook op de wetgeving voor de nieuwe concessieperiode van de publieke omroep. De indiening daarvan was al vertraagd. Om die reden had minister Plasterk de teldatum voor de publieke omroep (van belang voor vaststelling positie van de omroepen) al met een aantal maanden doorgeschoven. Nog een keer zo'n uitstel vind ik niet acceptabel. Laten we hopen dat het dan ook niet zover komt.

Maandagavond heb ik het genoegen  gehad om een deel van het zogenaamde Zeeuws diner in Nieuwspoort bij te wonen. Leuk om te zien hoe oud-minister Karla Peijs zich zeer senang voelt in haar rol als commissaris van de Koningin. Woensdagavond heb ik een spreekbeurt in Groningen gehouden. Ik was uitgenodigd door studenten om te spreken over mijn reis naar de Verenigde Staten.  Ik heb mijn bijdrage de titel 'Fired up. Ready to go!' gegeven. Eén van de leusen die Obama tijdens zijn campagne heeft gebruikt. Leuk om met een groep jongeren te spreken over politiek. Vooral leuk om de vergelijkingen tussen Amerika en Nederland te maken. Het is wel een hele tijdsinvestering om daarheen te gaan, maar het was de moeite waard.

Deze week was er in de Tweede Kamer discussie over het zogenaamde Electronisch Kinddossier (EKD). Gegevens die hulpverleners altijd al op papier vastleggen kunnen via het EKD voor een beperkte groep nu ook digitaal beschikbaar komen. In 2007 leek de hele zaak behoorlijk in de vertraging te komen. Vooral de VVD schreeuwde toen moord en brand. Dat deden ze deze week weer, maar nu over de inhoud van de vragen die hulpverleners kunnen stellen.  Er werd zelfs gesproken over 'schaamhaarpolitie'. Wat een goedkope manier van profilering. Gelukkig prikte het overgrote deel van de Tweede Kamer daar wel doorheen. Persoonlijk blijft ik me wel verbazen over het niveau waar de VVD naar afgedaald is. Rutte, Rutte. Hiermee ga je het echt niet redden.

Zoals altijd heb ik deze week weer een aantal gesprekken gevoerd. Onder andere met Marco Vermin (Gave) en zijn opvolger, de Rotterdamse  wethouder Geluk en Ben Reijgersberg van Colo (over onderwijs), maar ook met vertegenwoordigers van het grote staalconcern Corus. Met laatstgenoemde vooral gesproken over de gevolgen van de kredietcrisis. Volgende week zullen we daarover nog een groot debat in de Kamer voeren. Ook enkele interviews gehad (Reformatorisch Dagblad en Nu.nl).

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '29 november - week 48 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.