De ChristenUnie stelt voor om uitgezette asielzoekers naar risicolanden te volgen. Het doel is om te achterhalen hoe asielzoekers waardig en veilig kunnen terugkeren. Het voorstel wordt door een groot aantal vluchtelingen- en hulporganisaties ondersteund.
Geregeld komen er berichten in de media over teruggestuurde asielzoekers, die in het land van herkomst 'verdwijnen' of in sommige gevallen zelfs worden vermoord. Landen als Somalië, Afghanistan en Irak zijn aantoonbaar onveilig.
Droef voorbeeld
Afgelopen juni werd de Somaliër Abdinassir Abdilatif Ali, die enkele jaren als asielzoekers in Nederland verbleef, na zijn terugkeer naar Somalië vermoord. Hij kreeg een naam. En een verhaal. Veel anderen 'verdwijnen' simpelweg.
Vluchtelingen-Organisaties Nederland, ICCO, NOVIB, Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Inlia, Kerk in Actie, Tear Fund, en Dorcas, hebben op initiatief van de ChristenUnie een brief gestuurd naar de Vaste Kamercommissies van Buitenlandse Zaken en Justitie. Daarin roepen ze de Tweede Kamer op om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de vraag hoe het teruggekeerden in de praktijk vergaat. De Tweede Kamer zou daartoe moeten besluiten tijdens het debat over ontwikkeling en migratie op dinsdag 7 december, dat onder meer aan terugkeer van migranten de nodige aandacht besteed.
Medeverantwoordelijkheid
Het belangrijkste motief voor dit onderzoek is het uitgangspunt dat de Nederlandse overheid, ook nadat men reeds vertrokken is, (mede-)verantwoordelijkheid voor deze mensen heeft. Uitzetting gebeurt op basis van de constatering van de minister dat het land van herkomst veilig is, of dat de overheid van het land van herkomst volle verantwoordelijkheid voor de veiligheid van haar burgers kan dragen.
Vooral nu er duidelijke signalen zijn, dat in een aantal gevallen die veiligheid er niet was, is het van groot belang dat de Tweede Kamer zelf onderzoekt of de minister terecht en juist handelt en heeft gehandeld.
Ook vanuit ontwikkelingssamenwerkingperspectief is informatie over terugkeer van belang. Door hier meer duidelijkheid over te krijgen, kan een meer effectieve verbinding worden gemaakt tussen beiden. “Het is in het belang van Nederland als het uitzetbeleid niet stopt bij de Nederlandse of Europese grenzen, maar het ook investeert in nieuwe kansen voor wie hun land ontvluchtten”, aldus Tineke Huizinga, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.
Download: Brief monitoring Asielzoekers (Word)
Zie ook:
Actie Monitoring Asielzoekers: Teruggestuurd, maar dan… (persbericht 01-10-2004)
Reacties op 'ChristenUnie: Bescherm uitgezette asielzoekers in risicolanden'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.