Eindtoets moet minder belangrijk worden

CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 1 maart 2017 om 12:22

Eindtoets moet minder belangrijk worden

Op de laatste dag voor het verkiezingsreces heeft de Tweede Kamer een motie van ChristenUnie en PvdA aangenomen om de eindtoets op basisscholen minder belangrijk te maken bij het beoordelen van schoolkwaliteit. 

ChristenUnie-onderwijswoordvoerder Eppo Bruins diende deze motie in. Bruins: "De eindtoets geeft maar een beperkt beeld van de mogelijkheden van een leerling en is niet bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs van een school te meten. Toch gebruikt de Inspectie de eindtoets als criterium voor het geven van het predicaat 'zwakke school'. Juist scholen die passend onderwijs realiseren en kwetsbare kinderen met open armen ontvangen, zijn hiervan de dupe."

De motie van Eppo Bruins en Loes Ypma roept de regering op om met voorstellen te komen hoe de eindtoets minder bepalend kan worden voor de beoordeling van basisscholen en te onderzoeken of hiervoor een wetswijziging nodig is. Sinds 2013 staat namelijk in de wet dat de eindtoets gebruikt wordt voor de bepaling van schoolkwaliteit. Een amendement van de ChristenUnie om dat tegen te houden werd destijds verworpen in de Tweede Kamer. Afgelopen week bleek er toch een ruime Kamermeerderheid om dit te herstellen. Alleen VVD en PPV stemden tegen de motie.

Labels: ,