Maatschappelijke diensttijd voor jongeren vanaf het najaar van start

CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 15 december 2017 om 13:12

Maatschappelijke diensttijd voor jongeren vanaf het najaar van start

Na de zomer kunnen de eerste jongeren starten met hun maatschappelijke diensttijd. ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis wil snel aan de slag met dit voorstel, dat ook in het regeerakkoord staat. De maatschappelijke diensttijd moet bijdragen aan de onderlinge maatschappelijke betrokkenheid.

De ChristenUnie streeft naar verbinding in een verdeeld land. Het is belangrijk dat we meer zorg voor elkaar krijgen en dat er een sterkere verbinding komt tussen jong en oud. De maatschappelijke diensttijd kan hier een grote bijdrage aan leveren. Jongeren kunnen zo met mensen uit verschillende delen van de samenleving in contact komen.

Vanaf februari gaat Paul Blokhuis in gesprek met jongeren, scholen en gemeentes. Door middel van deze gesprekken wil hij te weten komen wat zij belangrijk vinden. Maatschappelijke organisaties kunnen elk jaar projecten voorstellen die voor deze diensttijd in aanmerking komen. De deelname aan de maatschappelijke diensttijd is niet verplicht, maar wordt wel gestimuleerd. Jongeren die zo’ n diensttijd vervullen – van maximaal 6 maanden – krijgen een diploma voor maatschappelijke betrokkenheid. Daarmee krijgen ze voorrang bij het solliciteren naar een baan bij de overheid. Het kabinet gaat met het bedrijfsleven in gesprek om te kijken of dat daar ook mogelijk is.

Daarmee is de maatschappelijke diensttijd een goed voorbeeld van win-win: voor de maatschappij én voor de jongeren.

Labels: