CU & D66: maak verbinding Gaza en Westbank mogelijk

Vlag Israël.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 19 april 2018 om 09:12

CU & D66: maak verbinding Gaza en Westbank mogelijk

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie nemen gezamenlijk het initiatief om een fysieke verbindingsroute tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever dichterbij te brengen. De samenwerking is bijzonder omdat beide partijen zeer verschillend naar het Israëlische-Palestijnse conflict kijken. 

Sjoerdsma (D66): “Er moet een oplossing komen die de wanhopige Gazanen meer lucht geeft, perspectief biedt op een normaal leven én die de veiligheid van Israel waarborgt. Toegang tot de Westoever via een rechtstreekse verbinding met Gaza kan daar aan bijdragen. We lossen het conflict er niet mee op, maar nemen wel een van de oorzaken weg die het conflict steeds aanwakkeren.”
Voordewind (CU): “Hopelijk kan dit er aan bijdragen dat de huidige geweldspiraal tussen Gaza en Israël doorbroken wordt. Het kan een volgende stap zijn om de bewegingsvrijheid van de inwoners van Gaza te vergroten en tegelijk de druk op Israël te laten afnemen. Eerder heeft Nederland daar al aanzetten toe gegeven met de levering van scanners die de screening van de goederenstroom aan Gaza doen versnellen.”
 
Veiligheid Israël voorop
Concreet vragen Sjoerdsma en Voordewind minister Blok gesprekken met Israël en Palestina te initiëren om de mogelijkheden voor een fysieke verbinding te bespreken. Ook stellen de coalitiepartijen voor dat Nederland zelf actief bijdraagt aan de totstandkoming van de verbinding tussen Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Een dergelijke verbinding zorgt voor toegang tot medische zorg, mogelijkheden tot familiehereniging en substantiële handelsstromen tussen Gaza en de Westoever.
Zowel de ambassadeur van Israël als de vertegenwoordiger van de Palestijnse gebieden in Nederland hebben laten weten serieus naar de initiatieven van Nederland te willen kijken.
 
In principe hebben zowel Israël als Palestina al ingestemd met een fysieke verbinding tussen de gebieden bij het tekenen van de Oslo-akkoorden in 1993. De Wereldbank heeft ook verschillende scenario’s uitgewerkt.

Labels: ,