ChristenUnie & D66: start nieuw onderzoek financiering gebedshuizen

Moskee in Nederland.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 24 april 2018 om 15:11

ChristenUnie & D66: start nieuw onderzoek financiering gebedshuizen

De ChristenUnie en D66 willen dat het ministerie van Buitenlandse zaken opnieuw een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren naar de buitenlandse financiering door onvrije landen van gebedshuizen in Nederland. Dat stellen ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma voor nu het er alle schijn van heeft dat het ministerie het vorige onderzoek heeft tegengewerkt. 

Segers (ChristenUnie): “Vrijheid - om te zijn wie je bent en te geloven wat je wilt geloven - kan alleen bestaan als die vrijheid wederkerig is. Om die reden is er in Nederland geen plaats voor een ideologie van onvrijheid die uit andere landen wordt geïmporteerd. De publicaties van NRC en Nieuwsuur maken nog maar eens duidelijk hoe hard het nodig is om deze geldkranen dicht te draaien. Een nieuw onderzoek is nodig om onvrijheid daadkrachtig te kunnen bestrijden.”

Sjoerdsma (D66): “Vrijheid van godsdienst is een groot goed in ons land, het opleggen van welke godsdienst is dan ook onacceptabel. Predikers die een hele extreme vorm van het salafisme uitdragen, onze gelijkheden en vrijheden aan hun laars lappen, landen die zichzelf als eigenaar beschouwen van een moskee in ons land omdat ze die betaald hebben: deze ongewenste beïnvloeding kan je alleen tegengaan als er transparantie is over financieringsstromen. Dat vraagt om nieuw onderzoek.”

Labels: ,