'Onderzoek behoud van acute zorg ziekenhuis Lelystad'

Gert-Jan Segers - Foto: Anne-Paul Roukema
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 30 oktober 2018 om 22:21

'Onderzoek behoud van acute zorg ziekenhuis Lelystad'

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil dat minister Bruins onderzoekt op welke wijze in Lelystad een basisziekenhuis mét acute zorg behouden kan worden. Volgens Segers moet het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen aangegrepen worden om tot een toekomstbestendige oplossing te komen voor de ziekenhuiszorg in noord-Flevoland.

De ChristenUnie heeft grote zorgen over de beschikbaarheid en bereikbaarheid van de ziekenhuiszorg in de regio van het ziekenhuis, stelt Segers.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “Het verlies van de spoedeisende hulp en de acute verloskunde in Lelystad leidt ertoe dat de aanrijtijden in bijvoorbeeld Urk onacceptabel lang worden. Voor delen van de regio zijn andere ziekenhuizen buiten Flevoland wellicht een oplossing, maar dat geldt niet overal. Daarom moeten we nu kijken naar een oplossing die duurzaam is, ook om te voorkomen dat we over een paar jaar weer tegen problemen aanlopen. Ik wil de minister daarom vragen om te onderzoeken op welke wijze de toegang tot spoedeisende hulp en verloskundige hulp het beste geborgd kan worden".

In 2008 zijn de MC IJsselmeerziekenhuizen gered met een financiële injectie. Nu is gebleken dat ondanks financiële steun van de zorgverzekeraar, het ziekenhuis niet rendabel kon draaien, wil de ChristenUnie dat goed wordt bekeken wat er anders moet om te voorkomen dat hetzelfde scenario zich herhaalt.

Segers: "We moeten leren van de ervaringen van de afgelopen jaren, maar ook van andere faillissementen, zoals de Sionsberg in Dokkum, waar nu anderhalvelijnszorg wordt geboden. Het is belangrijk dat nu goed wordt gekeken naar slimme oplossingen om de zorg voor patiënten in Flevoland op peil te houden."

Labels: ,